Kattona tähtitaivas

Elokuvat · Stara.fi

Vuodenvaihteen toinen ruotsalaiselokuva on Lisa Siwen hieno esikoisohjaus Kattona tähtitaivas, joka kertoo 14-vuotiaan Jennan (Josephine Mattsson) kasvutarinan syöpää sairastavan äidin, komentelevan isoäidin ja ristiriitaisten ystäväsuhteiden ristitulessa.

Jennalla on normaalit teinityttöjen murheet bestiksineen, ihastuksineen ja vaatteineen. Hänet erottaa kuitenkin muista suuri murhe parantumattomasti syöpään sairastuneesta Liv-äidistä (Annika Hallin), joka haluaa viettää elämänsä viimeiset hetket tyttärensä kanssa. Teinikapinointi on kuitenkin vaarassa vierottaa äidin ja tyttären toisistaan, kun Jenna yrittää unohtaa ikävän tilanteen monin tavoin. Molempia hoivaava isoäiti (Anki Lidén) ei hänkään saa käännettyä nuoren naisen päätä.

Synkästä lähtökohdastaan huolimatta Johanna Thydellin Katon kokoinen tähtitaivas -menestysromaaniin pohjautuva elokuva tarjoaa myös elämäniloa. Elokuva on saanut vangittua upeasti teini-ikäisten valtataistelun koulun käytävillä ja ystävyyssuhteissa. Ohjaaja on käyttänyt runsaasti hauskoja kikkailuja, kuten kuvaamalla muiden muassa vesilätäköiden ja uima-altaan kautta. Mattsson onnistuu hienosti itseään etsivän teinitytön roolissa. Tosin parikymppiseksi tekeytyminen pienen meikkauksen jälkeen on lähinnä lapsus käsikirjoituksessa. Vertaukset Fucking Åmål -elokuvaan ovat nekin ylimitoitettuja.

Genre: draamaOhjaus: Lisa SiwePääosissa Josefine Mattsson, Mika Berdtsdotter Ahlén, Annika Hallin, Anki LidénEnsi-ilta: 18.12.2009Kesto: 1:31

Pisteet 3/5