Spotify-kohu: Näin paljon Anssi Kela saa vuodessa radiosoitosta!

Viihdeuutiset · Stara.fi

Vime viikkoina julkisuudessa on vellonut kohu Spotify-musiikkipalvelun artisteille maksamista mitättömistä soittokorvauksista. Tuoreimman julkisen kannanoton asiassa esitti suomalainen menestysartisti Anssi Kela, joka totesi että kyseessä on ”v**un p**ka diili” artistin kannalta.

Kelan vuodatus sai aikaan todellisen kommenttivyöryn hänen blogiinsa, ja nyt hän on valottanut hieman tarkemmin mitä esimerkiksi radiosoitosta artisteille Suomessa maksetaan.

– Tämä Spotify vs. radio -vertaus on toistunut näissä kommenteissa aika paljon, joten lienee syytä sanoa siitä pari sanaa. Radiosoitosta saatavia käytännön korvauksia on kyselty paljon, joten teen itsestäni elävän esimerkin: tänä vuonna Teosto on maksanut minulle korvauksia 33.600 euroa – suurin osa summasta on kertynyt radiosoitosta, Anssi Kela kirjoitti blogissaan.

Tähän mennessä julkisessa keskustelussa moni on vedonnut siihen, että radiosoitossa yksittäisestä kuulijasta maksettava summa ei sekään ole kovin suuri verrattuna Spotifyn tulouttamiin rahavirtoihin per kuuntelukerta.

– Minä en suoraan sanottuna tiedä mikä on yksittäisen radiosoiton hinta, se riippuu niin monesta tekijästä. Jos kuitenkin esittämäni 0,0003€/soitto on Spotifyn tariffi, niin ansaitakseni Spotifyn soitoilla saman kuin Teoston korvauksilla, niin biisejäni pitäisi kuunnella 112.000.000 kertaa. En väitäkään, että Spotifyn pitäisi maksaa samanlaisia korvauksia kuin Teosto. Tuo oli vain esimerkki erilaisten korvausten suuruusluokasta, hän jatkaa.