Vuoden sana tulee Facebookista

Viihdeuutiset · Stara.fi

The New Oxford American Dictionary on jälleen valinnut perinteiseen tapaansa vuoden englanninkielisen sanan. Tälläkin kertaa sana tulee internetistä. Vuonna 2005 vuoden sanaksi valittiin podcast, ja nyt valinta on samoilla linjoilla. Vuoden sana on nimittäin unfriend.

Termi lienee tuttu erityisesti Facebookin käyttäjille, sillä se tarkoittaa jonkun henkilön poistamista omasta ystävälistastaan joko Facebookissa tai muussa vastaavankaltaisessa yhteisöpalvelussa. Suositun yhteisösivuston alkuaikoina oli suosittua kerätä mahdollisimman paljon ”ystäviä”, mutta viime aikoina monet ovat ryhtyneet poistamaan ystävälistaltaan henkilöitä, joita eivät oikeasti tunne.

Valinnasta kertonut Aamulehti tiedusteli sanan mahdollista suomenkielistä vastinetta Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksesta. Tutkija Riina Klementtinen ehdotti sanan suomalaiseksi vastineeksi verbiä ”häätää ystävä”, mikä lieneekin oikeansuuntainen.