Jos Rakastat

Elokuvat · Stara.fi

Nykypäivän suomalaista musikaalielokuvaa edustava Neil Hardwickin Jos rakastat kertoo tarinan hyvin toimeentulevan ministeriperheen tyttären Adan (Elli Vallinoja) elämästä ja kasvusta aikuiseksi sekä Adan ja maahanmuuttajien pojan (Chike Ohanwe) rosoisen rakkaustarinan.

Ada Helmisen äiti kuoli rattijuopon uhrina Adan ollessa pieni lapsi. Ylioppilaaksi päästyään Ada joutuu omasta syystään kohtalokkaaseen auto-onnettomuuteen, joka muuttaa hänen elämänsä täysin. Muistinsa menettänyt vaalea kaunotar etsii itseään ja löytää rinnalleen poikaystävän, jonka kanssa jakaa elämänsä. Samalla hän joutuui kuitenkin pitämään sisällään synkkää salaisuuttaan.

Musikaalielokuvan käsikirjoitus ontuu alusta saakka. Aluksi juonesta puuttuu kokonaan punainen lanka, ellei sellaiseksi katsota päähenkilön elämän seuraamista lapsesta aikuiseksi. Toisella puoliskolla tarina alkaa kuitenkin viimein hahmottua, kun haparoiva käsikirjoitus tekee jonkinlaisen ryhtiliikkeen. Esitettävät kappaleet edustavat takavuosien aikuisrockia, ja vain osa kappalevalinnoista onnistuu kuljettamaan tarinaa. Muilta osin biisivalinnat ovat päälleliimatun väkinäisiä. Mauttomuuden huippu on kuitenkin kolaripaikalla esitettävä Maukka Perusjätkän Säpinää -kappaleen jive-versio.

Hardwick on halunnut korostaa erityisesti etnisyyttä ja maahanmuuttajia, joiden maailmaan elokuva pääosin sijoittuu. Pääosassa nähtävä Elli Vallinoja onnistuu roolissaan hienosti, mutta käsikirjoitus vesittää hänenkin roolinsa. Ohanwellakin on positiivista yritystä, mutta jäykkyys ja yritys paistavat vielä selvästi läpi. Käsikirjoituksen valopilkku on sairaanhoitaja Mervi Takala, jonka hersyvässä roolissa Jenni Hakala tekee leffan parhaan roolityön.

Genre: Musikaali / draama



Ohjaus: Neil Hardwick



Pääosissa: Elli Vallinoja, Chike Ohanwe, Taneli Mäkelä, Satu Silvo, Minttu Mustakallio, Meri Nenonen, Jenni Hakala, Henni-Liisa Stam, Anna Laulumaa



Ensi-ilta: 6.1.2010



Kesto: 2:03

Pisteet 2/5