Oikeus päätti: Maailmankuulu jättihitti onkin kopio

Viihdeuutiset · Stara.fi

Australialaisen Men At Work -yhtyeen tunnetuin hitti Down Under on muodostunut vuosien saatossa todelliseksi klassikoksi ympäri maailmaa. Nyt kappaleen maineeseen on kuitenkin tullut särö, kun sen kantava teema on todettu kopioiduksi.

Kengurumaan tuomioistuin on nimittäin päättänyt, että kappaleen teemana tunnettu huilumelodia ei olekaan alunperin yhtyeen itsensä kehittämä, vaan peräisin maassa suositusta Kookaburra-lastensävelmästä, joka on kirjoitettu jo vuonna 1932. Kappaleen alkuperästä taisteltiin oikeudessa kolmen vuoden ajan.

Kiistalla on mielenkiintoinen tausta, sillä se sai alkunsa suositussa Spicks & Specks -televisio-ohjelmassa esitetystä kysymyksestä. Siinä tiedusteltiin kansanlaulua, joka voitiin kuulla vuonna 1979 julkaistulla suositulla singlellä. Kisassa oikea vastaus oli Kookaburra, jota lauletaan edelleen kouluissa ja lastentarhoissa. Kappaleen oikeuksien omistajat havahtuivat vasta tuolloin huomaamaan kappaleiden yhteneväisyyden.

Alkuperäisen kappaleen oikeudet omistava taho aikoo nyt vaatia jopa 60 prosenttia kappaleen tuotoista viimeisen kuuden vuoden ajalta. Men At Work julkaisi kappaleensa suosituimman version vuonna 1981 ja siitä tuli nopeasti maailmalajuinen hitti. Levy-yhtiö EMI on ilmoittanut valittavansa tuomiosta.