Piratismiväitteet romukoppaan – musiikkibisnes kasvoi Britanniassa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Viihdeala on viime vuosina liputtanut monin tavoin sen puolesta, että nettipiratismi olisi syynä siihen, että alan liikevaihto laskee vuosi vuodelta nopeammin. Nyt väitteitä on syytä tarkastella uudelleen. Ala oli nimittäin viime vuonna jälleen kasvu-uralla, kun digitaaliset kauppapaikat saatiin kuntoon.

Elokuva-alalla on tahkottu ennätyksiä toisensa perään, ja tuoreimman tilaston mukaan myös musiikkiala on viimein kasvussa. Britanniassa musiikkialan liikevaihto on laskenut viitenä edellisenä vuotena, mutta nyt laskuputki on viimein katkennut. Alan brittiläinen kattojärjestö BPI raportoi, että viime vuonna vahva digitaalisen musiikin myynti veti alan liikevaihdon uudelle kasvu-uralle.

– On rohkaisevaa nähtä toimialan tulojen vakautuminen ja nähdä jopa pientä nousua vuonna 2009. Suuremmassa mittakaavassa täytyy todeta, että toimiala ei ole ylittänyt miljardin punnan rajaa sitten vuoden 2006, BPI-johtaja Geoff Taylor kommentoi uutistoimisto Reutersille.

Vuonna 2009 musiikkialan liikevaihto oli Britanniassa 928,8 miljoonaa puntaa, joka oli 1,4 prosenttia enemmän kuin vuonna 2008. Digitaalinen musiikkimyynti – lataukset ja mobiilipalvelut mukaanlukien – kasvoi peräti 47,8 prosenttia 188.9 miljoonaan puntaan ja edusti nyt jo viidennestä koko liikevaihdosta. Yksin maksulliset nettilataukset kasvoivat 51,7 prosenttia.

Fyysisten tallenteiden, kuten perinteisten CD-levyjen, myynti laski 6,1 prosenttia 787,8 miljoonaan puntaan. Tätä ei kuitenkaan voida selittää piratismilla, vaan kyse on normaalista kehityksestä ja kaupan vääjäämättömästä siirtymisestä sähköiseen muotoon. Fyysisten albumien myynti laski 6,7 prosenttia. Fyysinen musiikkimyynti on pudonnut jo kuuden vuoden ajan ja syöksy tulee jatkossa olemaan entistä nopeampaa.