Sisko tahtoisin jäädä -arvostelu

Elokuvat · Stara.fi

Suomalainen nuorisoelokuva palaa elokuussa sille tasolle, jonne Tyttö sinä olet tähti -elokuva sen aikoinaan jo kertaalleen nosti. Marja Pyykön ohjaama Sisko tahtoisin jäädä on kertakaikkiaan upea elokuva, jonka tähteä himmentää ainoastaan turhan kliseinen ja kierrätetty perusteema.

Elokuva kertoo 15-vuotiaasta Emiliasta (Ada Kukkonen), joka on tunnollinen koululainen ja kiltti perheensä vastuunkantaja. Yhdeksännelle luokalle päästessään hän ystävystyy vuotta vanhemman Siirin (Sara Melleri) kanssa. Siiri on todellinen ongelmanuori, joka ei välitä tekojensa seurauksista.

Irtiottoa kokeileva Emilia joutuu Siirin kanssa moniin vaikeuksiin, mutta löytää samalla aivan uudenlaisia puolia itsestään. Pian koittaa kuitenkin aika jolloin Emilian pitää ymmärtää ottaa uuteen ystäväänsä pesäeroa tai muussa tapauksessa tulevaisuus voisi olla vähemmän ruusuinen. Tässä ponnistelussa myös isän (Seppo Pääkkönen) ja Elsa-pikkusiskon (Anna-Leena Uotila) ponnistelut ovat tärkeitä.

Elokuvan perustarina on siis hieman kliseinen ja nähty jo moneen otteeseen. Se onkin elokuvan ainoa miinus, sillä muilta osin toteutus on todella upeaa katsottavaa. Ohjaus on sujuvaa ja käsikirjoitus on rytmitetty hyvin. Elokuvan pituudesta olisi tosin voinut jättää leikkauspöydälle vartin tai pari. Myös väkivalta menee välillä epäuskottavuuden puolelle. Elokuvan parasta antia on kuitenkin sen täydellinen casting.

Valkokankaalla nähdään parhaat kotimaiset näyttelijäsuoritukset vuosiin. Erityisesti Ada Kukkonen suorastaan tyrmää uskomattoman hienolla ja täydellisen luonnollisella suorituksellaan, jossa hänen ilmeidensä nyanssit korvaavat suuren määrän vuorosanoja. Myös Sara Melleri onnistuu hienosti erityisesti upeassa putkakohtauksessaan. Kummassakaan ei ole viitteitä ylinäyttelemisestä tai teennäisyydestä. Myös tyttöjen dialogi vaikuttaa perustuvan pitkälti improvisaatioon, koska se on niin luonnollista ja uskottavaa.

Sisko tahtoisin jäädä on paras kotimainen nuorisoelokuva vuosiin, ja siten uuden vuosikymmenen Tyttö sinä olet tähti. Viihdelehti Stara suosittelee lämpimästi.

Genre: DraamaOhjaus: Marja PyykköKäsikirjoitus: Laura Suhonen, Marja PyykköPääosissa: Ada Kukkonen, Sara Melleri, Anna-Leena Uotila, Seppo Pääkkönen, Heikki Nousiainen, Santeri Kinnunen, Kristiina Halttu, Samuli NiittymäkiEnsi-ilta: 13.8.2010Kesto: 1:50

Pisteet 4/5