Ruisrock täyttää viikonloppuna 40 vuotta

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen vanhin ja koko Euroopan toiseksi vanhin rockfestivaali Ruisrock viettää tulevana viikonloppuna 40-vuotisjuhliaan. Kolmen tapahtumapäivän aikana festivaalin viidelle lavalle nousee yhteensä noin 60 esiintyjää, joista lähes puolet saapuvat maamme rajojen ulkopuolelta.

Ruisrockin ulkomaisiin pääesiintyjiin kuuluvat heavy metalin kummisetä Ozzy Osbourne, punkia ja vaihtoehtorockia yhdistelevä Billy Talent, entinen Guns N’ Roses -kitaristi Slash, ensimmäistä kertaa Suomeen saapuvat indie-nimet Belle & Sebastian, Midlake ja Regina Spektor sekä naapurimaan suosituimmat yhtyeet The Sounds ja The Ark.

Tuttuun tapaan Ruisrockissa nähdään myös lukuisia suosituimpia kotimaisia esiintyjiä lyhyen paluukiertueensa ensimmäisen festivaalikeikan soittavista Don Huonoista Jenni Vartiaiseen, Amorphisista Michael Monroeen, PMMP:stä Stam1naan ja Jätkäjätkistä Disco Ensembleen. Erityislaatuisista tapauksista mainittakoon folkmetal-yhtye Turisaksen televisioitava yhteiskonsertti jazz-muusikko Iiro Rantalan kanssa.

Juhlavuoden kunniaksi ohjelmistoon on kerätty useita pitkän linjan artisteja. Aikaisemmin mainitun Ozzy Osbournen ohella paikalle saapuvat jo vuoden 1971 Ruisrockissa esiintynyt boogierock-yhtye Canned Heat, ska-legendat The Specials, garagerockin pioneerit The Sonics sekä kotimaiset konkarit Vesa-Matti Loiri ja Popeda.

Ruisrockin festivaalialueella tapahtuu paljon muutakin kuin pelkkää elävää musiikkia. Niittylavan läheisyydessä sijaitseva ruokamaailma Ruisbistro laajenee myös ranta-alueelle. Molemmista ravintoloista on saatavissa laadukasta ruokaa posliinilautasilta ja pöytiin tarjoiltuna. Suomen arvostetuin keittiömestari Hans Välimäki tuo Ruisrockiin gourmet-hampurilaiskioskin, ja Välimäki on suunnitellut erikoismenut myös vip-tiloihin sekä uuteen Roederer-samppanjabaariin. Festivaalialueen somistaa Turun Ammattikorkeakoulun kuvataidelinja.

Festivaalin yhteistyökumppani Koff valmistaa vain tämän kesän Ruisrockissa myytävää juhlaolutta. Ruisrock-lagerin valmistuksessa on tapahtuman kunniaksi käytetty myös ruisviljaa. Tuttuun tapaan Ruissalosta löytyy myös monenlaista oheistoimintaa benjihypystä sumopainiin sekä festivaalin yhteistyökumppaneiden erilaisiin aktiviteettipisteisiin.