13-vuotiaan raiskannut elokuvaohjaaja vapautettiin

Viihdeuutiset · Stara.fi

Maineikas elokuvaohjaaja Roman Polanski pidätettiin viime vuonna hänen matkustaessaan Sveitsiin. Syynä oli peräti 30 vuotta vanha amerikkalainen pidätysmääräys, joka annettiin aikanaan 13-vuotiaan tytön raiskauksen takia.

Yhdysvaltoihin matkustamista pidätysmääräyksen takia 1970-luvun lopusta saakka välttänyt ohjaaja istui kuukausia vankilassa Sveitsissä odottaen luovuttamista Yhdysvaltoihin järjestettävään oikeudenkäyntiin. Tänään tilanteessa on kuitenkin tapahtunut todellinen yllätyskäänne, sillä sveitsiläinen tuomioistuin hylkäsi varmana pidetyn luovutuksen, jonka alemmat oikeusasteet olivat jo hyväksyneet. Samalla viranomaiset ilmoittivat Polanskin olevan vapaa lähtemään Sveitsistä.

– Herra Polanski voi nyt liikkua vapaasti. Tästä päivästä kello 12:30 lähtien hän on ollut vapaa mies, Sveitsin oikeusministeri Eveline Widmer-Schlumpf kertoi Associated Press -uutistoimistolle.

76-vuotiasta Roman Polanskia syytetään Yhdysvalloissa 13-vuotiaan teinitytön raiskaamisesta vuonna 1977. Hänet etsintäkuulutettiin vuonna 1978, mutta hän pääsi pakenemaan Yhdysvalloista. Sittemmin hän pakoili yli 30 vuoden ajan eikä käynyt Yhdysvalloissa edes vastaanottamassa taannoista Oscar-palkintoaan. Polanskin uhri, Samantha Geimer, on vedonnut ettei miestä enää tuomittaisi vanhasta rikoksestaan. Tämän hetkisten tietojen mukaan syytteiksi on tulossa lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja raiskaus.