Suomen X Factor -ohjelma haastettiin oikeuteen: ”Sopimukset kohtuuttomia”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa nähtiin äskettäin X Factor -ohjelman ensimmäinen tuotantokausi, joka floppasi monin tavoin televisioruuduissa. Ohjelman tuotantoyhtiön ja kilpailijoiden välisiä sopimuksia on kuitenkin nyt puitu Suomessa markkinaoikeudessa, sillä niitä väitetään kohtuuttomiksi.

Suomen Muusikkojen Liitto ry. haastoi ohjelman tuotantoyhtiön FremantleMedia Finland Oy:n markkinaoikeuteen, koska ohjelman kilpailijoiden kanssa tekemät sopimukset sisälsivät Muusikkojen Liiton mukaan kilpailijoiden kannnalta kohtuuttomia ehtoja. Liitto vaati markkinaoikeutta määräämään asiassa väliaikaisen kiellon oikeudenkäynnin keston ajaksi.

Muusikkojen Liitto piti kohtuuttomina ehtoja, jotka velvoittivat kilpailun osallistujat allekirjoittamaan tuotantoyhtiön hyväksymän levytyssopimuksen levy-yhtiön kanssa. Kohtuuttomia olivat myös ehdot, jotka siirsivät korvauksetta tuotantoyhtiölle osallistujan kaikki immateriaalioikeudet, jotka liittyivät hänen panokseensa X Factor ja Xtra Factor -ohjelmiin sekä ehdot, jotka antoivat tuotantoyhtiölle oikeuden muuttaa kilpailun sääntöjä ja keskeyttää kilpailu oman harkintansa mukaan.

Muusikkojen Liiton mukaan asia kuului Markkinaoikeuden ratkaistavaksi, koska kilpailun osallistujat ovat musiikkialalla toimivia elinkeinonharjoittajia, ja koska sopimuksella on osallistujille suuri taloudellinen merkitys olivatpa he musiikin ammattilaisia tai ammattilaisiksi tähtääviä.

Markkinaoikeus päätti 28.5.2010 olla ratkaisematta asiaa, koska sen mukaan kilpailun voittaja määräytyy sattumanvaraisin perustein, joihin kilpailijat eivät voi musiikillisesti tai kyvykkyydellään sanottavasti vaikuttaa. Siten ohjelmaan osallistumisessa ei ole kysymys elinkeinonharjoittajien välisten sopimusehtojen sääntelystä annetussa laissa tarkoitetusta elinkeinotoiminnasta.

Lähde: IPR Info.