IVANAhelsingin uhkailu vain Trumpin julkisuustemppu?

Viihdeuutiset · Stara.fi

Ympäri maailmaa on uutisoitu laajasti, että Donald Trumpin entinen vaimo Ivana Trump olisi haastanut keskiviikkona oikeuteen suomalaisen Paola Suhosen IVANAhelsinki -yrityksen tavaramerkkiä koskevassa asiassa. Reuters-uutistoimiston mukaan Trump syyttää suomalaisia tavaramerkkinsä luvattomasta käytöstä.

Molemmilla tavaramerkeillä tarjottavat tuotteet ovat samoja, eli naistenvaatteita, mutta se ei yksin riitä tavaramerkkiloukkaukseen. Tavaroiden samankaltaisuuden lisäksi myös tunnusten tulee olla sekoitettavissa toisiinsa. Arvioitavaksi tulee siten merkkien ”Ivana” ja ”IVANAhelsinki” sekoitettavuus. Merkit poikkeavat jonkin verran toisistaan, joten myös kuluttajien on varsin helppo erottaa ne toisistaan. Suomalaismerkin erottamiskykyinen osa on kuitenkin sellaisenaan Trumpin tavaramerkki.

– Vaikuttaa siltä, että hän hakee vain julkisuutta. Hänellä taitaa olla hirveä huomionhaku. Lakimiehemme nyt keskustelevat keskenään, mutta ovat käsittääkseni asiasta hieman huvittuneita, tuottaja Pirjo Suhonen kertoi Ilta-Sanomille.

Merkityksellistä asiassa tulee olemaan myös se, kuka nykyisin omistaa Trumpin tavaramerkin. Suhonen kertoi nimittäin Ilta-Sanomille, että Ivana Trump on luopunut tavaramerkistä vuonna 2006. Siten hänellä ei myöskään ole enää yksinoikeutta tunnukseen. Suomalaisyhtiö ei tosin ole saanut vielä oikeuden asiakirjoja tutustuttavakseen.

Tiettävästi Ivana Trump ei ole aiemmin yrittänyt estää IVANAhelsinki-tavaramerkin käyttämistä naistenvaatteiden tunnuksena, vaikka hän oli rekisteröinyt merkkinsä jo vuonna 2002 ja vaikka suomalaistuotteita on myyty Yhdysvalloissa jo parin vuoden ajan. Näin ollen harkittavaksi tulee myös merkinhaltijan passiviteetti, jos tavaramerkin luvattomaksi väitettyyn käyttöön ei ole puututtu ajoissa. IVANAhelsinki on ollut viime päivinä näkyvästi esillä New Yorkin muotiviikoilla.