iPhone 4:ssa vakava suunnitteluvirhe – Apple ei kanna vastuuta

Digi · Stara.fi

Elektroniikkavalmistaja Applen viimeisin puhelinmalli iPhone 4 on kohdannut monia vastoinkäymisiä erityisesti epäonnistuneiden teknisten ratkaisujensa takia. Laitteen antenniongelmat Apple tunnusti jo aiemmin jakamalla puhelimen ostajille ilmaisia suojakuoria, mutta nyt esiin on tullut myös uusi vakava suunnitteluvirhe.

Vakuutusyhtiöt ja alan julkaisut ympäri maailmaa ovat viime viikkoina raportoineet, että iPhone 4 vahingoittuu merkittävästi helpommin kuin edeltäjänsä.  Äskettäin MicroPC uutisoi, että iPhone 3GS -mallin rikkoutumisista 76 prosenttia koski näyttöä, mutta uuden iPhonen näyttö taas hajosi 82 prosentissa tapauksista. Laitteessa on toki aikaisempaa enemmän lasia, mutta suunnitteluvirheen takia puhelimen etu- ja takakansien suuret lasipinnat ovat aikaisemmasta poiketen kiinnitetty suoraan metallirunkoon.

Tämä laite putosi puhelimen mukana toimitettujen Applen suojakuorien kanssa kulma edellä lattialle noin 40 sentin korkeudelta. Laite ei siis pudonnut lasi edellä.

Apple väittää markkinoinnissaan virheellisesti, että laitteen lasi olisi moninkertaisesti kestävämpää kuin aiemmissa malleissa. Todellisuudessa laitteen lasi voi kuitenkin hajota pienestäkin putoamisesta tai äkillisestä kosketuksesta – jopa Applen omilla suojakuorilla varustettuna ja ilman että laite putoaa maahan lasi edellä. Maailmalla on raportoitu jopa tapauksia, joissa pelkkä avainnipun laittaminen puhelimen päälle on rikkonut lasin. Elisan mukaan vastuu laitteen valmistusviasta kuuluu Applelle.

– Tietenkin se on arvokas laite. Siinä ehkä helpommin herää kysymys että mitä sen pitää kestää. Meillä ei ole osaa eikä arpaa siihen, että miten laitetoimittajat tekevät. Applella on valmistajan vastuu ja he vastavat huollosta, takuusta ja laitevalmistajan lupauksista. Meille on tullut muutamia tapauksia tietoon ja takuuhuoltoon, Elisan Panu Lehti kommentoi Staralle.

Applen Suomen maajohtaja Klaus Kotka ei useista pyynnöistä huolimatta suostunut kommentoimaan tilannetta Staralle. Tämän hetken tietojen mukaan Suomessa Apple ei kanna vastuuta suunnitteluvirheestä, vaan vierittää lasien hajoamisista aiheutuvat kulut kuluttajien ja vakuutusyhtiöiden harteille.

Arvostetun tekniikkajulkaisu Gizmodon testissä iPhone 4 -laitteen lasi hajosi jo 33 sentin korkeudelta pudotettuna, mitä ei voida pitää normaalina kestävyytenä kuluttajien liikkuvaan arkikäyttöön suunnitellulle laitteelle. Myös tekniikkajulkaisu i Fix Your I raportoi suunnitteluvirheestä jo aiemmin ja epäili että siitä voi tulla Applelle vielä kallis ongelmia. Aiheesta lisää muiden muassa alla olevilla sivustoilla.

GizmodoGizmodoI Fix Your IMuropaketti