Sveitsi ei suostunut estämään WikiLeaksia

Viihdeuutiset · Stara.fi

Maailmalla kovasti kuohuntaa parhaillaan aiheuttava WikiLeaks-verkkopalvelu on saanut erityisesti Yhdysvaltojen ja Ranskan vihat niskoilleen. Valtavan määrän salaista poliittista ja sotilaallista materiaalia paljastanut sivusto halutaan niiden toimesta sulkea keinoilla millä hyvänsä.

Pari päivää sitten palvelun varsinainen verkkotunnus wikileaks.org suljettiin, mutta tilalle tuli nopeasti useita kansallisia verkkotunnuksia. Esimerkiksi Suomessa avattiin wikileaks.fi ja Sveitsissä wikileaks.ch. Nyt sveitsiläiset ovat Ranskan ja Yhdysvaltojen painostuksesta joutuneet ottamaan kantaa asiaan. The Guardian -lehti kertoo, että sveitsiläiset viranomaiset eivät ole suostuneet vaatimuksiin palvelun sulkemisesta.

Sveitsiläisen Switch-palveluntarjoajan mukaan ei ole olemassa syytä miksi palvelu pitäisi poistaa verkosta. Päätös oli takaisku erityisesti Yhdysvaltojen viranomaisille, joille palvelussa julkaistu salainen materiaali on ollut erityisen noloa. Sveitsin päätöksellä uskotaan olevan merkitystä myös muiden maiden vastaaville päätöksille. Switch on Sveitsin valtion organisaatio, joka vastaa maan 1,5 miljoonasta ch-verkkotunnuksesta.

Yhdysvalloissa hallituksen painostus on saanut lukuisat yhtiöt vetäytymään yhteistyöstä WikiLeaksin kanssa. Näitä ovat muiden muassa EveryDNS, Amazon ja PayPal. Yksi tuoreimmista käänteistä on se, että Yhdysvaltojen kongressin kirjasto on nyt sulkenut päätteiltään ja langattomasta verkostaan pääsyn palveluun. Asiasta kertoneen Gawker-julkaisun mukaan myös monet hallituksen virastoista ovat estäneet työntekijöiltään pääsyn palveluun.