Machete

Elokuvat · Stara.fi

Yksi loppuvuoden kohutuimmista elokuvista on Machete, joka marssittaa valkokankaalla uskomattoman tähtikaartin. Heistä erityisesti Jessica Alba ja Lindsay Lohan ovat pitäneet huolen siitä, että elokuva sai etukäteen valtavan mediahuomion. Nyt olisi ollut aika lunastaa suuret odotukset, mutta siinä elokuva ei onnistunut.

Elokuvan päätähti Machete (Danny Trejo) on meksikolainen poliisi, joka joutuu lainkuuliaisuutensa takia ongelmiin ja menettää perheensä. Siksi hän pakenee Yhdysvaltoihin, jossa yrittää saada toimeentuloaan hanttihommilla. Miehen takaraivossa itää kuitenkin koston siemen, ja eräänä päivänä oli tullut aika maksaa kalavelat rikollisille sekä heitä suojeleville poliitikoille. Tässä missiossa ei verenvuodatusta kaihdeta.

Elokuvan tarina ja käsikirjoitus ovat keskinkertaisen onnistuneita, mutta ohjaus muistuttaa enemmän komediaa kuin toimintaelokuvaa. Lähes tauoton splattermainen verenvuodatus on tuonut elokuvalle 18 vuoden ikärajan, mutta kauhun ja jännityksen sijaan yleisöstä kuului rajuimpien kohtausten aikana lähinnä epäuskoista naurua.

Tämä on tosin ollut ohjaajan tarkoituksena, sillä kyse on viime kädessä toimintaelokuvan parodiasta. Tätä camp-mielikuvaa voimistetaan elokuvassa monilla elementeillä, eikä vähiten alku- ja lopputeksteissä. Lajityyppi toimii – mutta vain hetken. B-luokan toimintaparodia on liian heppoinen pohja täyspitkälle elokuvalle, vaikka idea olisikin alunperin tuntunut hauskalta.

Elokuvan pelastuksena toimii kuitenkin sen harvinaisen nimekäs tähtikaarti, joista erityisesti Don Johnson ja Michelle Rodriguez onnistuvat verenhimoisena pakolaisenmetsästäjänä ja kapinallisten johtajana. Myös Robert De Niro toimii pienessä roolissaan uskottavasti. Sen sijaan Jessica Alba on epäuskottava kiinnitys poliisin rooliin, sillä hänestä ei saa kovista tekemälläkään. Leffan mainoksista ja trailerista poistettu Lindsay Lohan onnistuu nakuilevassa miniroolissaan selvästi Albaa paremmin.

Genre: ToimintaPääosissa: Danny Trejo, Steven Seagal, Robert De Niro, Jeff Fahey, Jessica Alba, Don Johnson, Michelle Rodriguez, Cheech Marin ja Lindsay Lohan.Ensi-ilta: 10.12.2010Kesto: 1h 47 min

Pisteet 3/5