IVANAhelsingin nimikiista ylitti uutiskynnyksen maailmalla

Viihdeuutiset · Stara.fi

Ympäri maailmaa uutisoitiin syyskuussa kuinka Donald Trumpin entinen vaimo Ivana Trump haastoi oikeuteen suomalaisen Paola Suhosen IVANAhelsinki -yrityksen tavaramerkkiä koskevassa asiassa. Trump syytti suomalaisia Ivana-tavaramerkkinsä luvattomasta käytöstä.

Aiemmin tällä viikolla Suomessa uutisoitiin, että asiassa on päästy sopuun. Nyt sopuratkaisu on uutisoitu laajasti myös ulkomailla sekä talous- että viihdelehdissä. Molempien nimien käyttö jatkuu Yhdysvaltojen markkinoilla normaalisti, kun amerikkalaisyhtiö käyttää nimeä Ivana Trump ja suomalaisyhtiö nimeä Ivana Helsinki aikaisemman IVANAhelsinki-nimen sijaan.

Molemmilla tavaramerkeillä tarjottavat tuotteet ovat samoja, eli naistenvaatteita, mutta se ei yksin riitä loukkaukseen. Tavaroiden samankaltaisuuden lisäksi myös tunnusten tulee olla sekoitettavissa toisiinsa. Arvioitavaksi olisi siten tullut merkkien ”Ivana” ja ”IVANAhelsinki” sekoitettavuus. Merkit poikkeavat jonkin verran toisistaan, joten myös kuluttajien on varsin helppo erottaa ne toisistaan. Suomalaismerkin erottamiskykyinen osa on kuitenkin sellaisenaan Trumpin tavaramerkki.

Tiettävästi Ivana Trump ei ole aiemmin yrittänyt estää IVANAhelsinki-tavaramerkin käyttämistä naistenvaatteiden tunnuksena, vaikka hän oli rekisteröinyt merkkinsä jo vuonna 2002 ja vaikka suomalaistuotteita on myyty Yhdysvalloissa jo parin vuoden ajan. Näin ollen harkittavaksi olisi tullut myös merkinhaltijan passiviteetti, kun tavaramerkin luvattomaksi väitettyyn käyttöön ei ole puututtu ajoissa.