Synnytysten kuvaaminen kiellettiin – kamerat tallentaneet todisteita hoitovirheistä

Viihdeuutiset · Stara.fi

Monissa lapsiperheissä on aikoinaan tallennettu perheen pienokaisten syntymän hetkiä joko valokuviksi tai videolle, joita on sitten katsottu lukemattomia kertoja uudelleen. Tämä varsin yleinen tapa on nyt torpattu Australiassa ainakin videoiden osalta. Syynä ei ole intiimien ruumiinosien paljastuminen, vaan henkilökunnan virheiden tallentuminen todistusaineistoksi.

Victorian osavaltion sairaalat ovat nimittäin ryhtyneet asettamaan kuvauskieltoja synnytyssaleihin, koska kamerat pyörivät usein myös silloin kun hoitohenkilökunnalla menee jotain vikaan. Sairaalat pelkäävät oikeusjuttuja, ja niiden todistusaineistona videotallenteet ovat mitä parhaita, sillä mukana on sekä kuva että ääni. Sairaalat ovat itse perustelleet kieltoa henkilökunnan yksityisyyden suojalla, mutta lehdistössä selitystä ei ole pidetty uskottavana.

Asiasta ensimmäisenä uutisoinut Melbourne Herald Sun -lehti kertoi, että kieltoon päädyttiin sen jälkeen kun selvisi, että sairaalat maksoivat asiakkailleen viime vuonna noin 15 miljoonaa euroa korvauksia virheistään synnytysten yhteydessä. Korvausmäärän rajua kasvua perusteltiin synnytysten alati kasvaneella videoinnilla. Oikeudessa on käytetty todisteena jopa kännykkäkameroille kuvattuja videoita. Synnyttäjät ovat nyt suivaantuneet siitä, että heidän ei anneta ikuistaa ikimuistoista perhetapahtumaa.