Huolestuttava brittitutkimus: Naisista vain 17 prosenttia osaa vaihtaa auton renkaan

Viihdeuutiset · Stara.fi

Britanniassa on tänään ihmetelty tuoreen tutkimuksen tuloksia, sillä sen mukaan peräti miljoona saarivaltion asukasta kohtaa ongelmia aivan tavallisissa arkipäivän askareissa.

Esimerkiksi auton renkaan vaihtaminen, tapetin liimaaminen ja pistokkeen johtojen liittäminen ovat monille ylivoimaisia haasteita. Tällaisille uusavuttomille ihmisille on nyt annettu myös Britanniassa oma nimityksensä PLEBS, joka on lyhenne englanninkielen sanoista People Lacking Everyday Basic Skills.

WorldSkills-tapahtuman järjestämään tutkimukseen osallistui Lontoossa 2.023 ihmistä. Heistä 57 prosenttia kertoi ettei osaa vaihtaa auton rengasta ja 51 ei tiedä miten tapetti liimataan. Puolet vastaajista ei osaa laittaa hyllyä seinään ja vain kolmannes kertoi osaavansa kiinnittää johdot pistokkeeseen. Naisista vain 17 prosenttia osaa vaihtaa renkaan ja miehistä yhtä moni osaa silittää housut.

Edellä mainittujen arkiaskareiden lisäksi myös esimerkiksi talouden terminologia on monille täyttä hepreaa, kun esimerkiksi luottokortin käytön kuluja ja korkoja ei ymmärretä eikä myöskään huonekaluja kasata omin voimin. Tutkimuksen tarkoituksena oli kartoittaa brittien osaamista ensi syksyn WorldSkills-kilpailun kynnyksellä ja saada parannettua kansalaisten osaamista ennen kisojen alkamista.