Black Swan – arvostelu

Elokuvat · Elina Sipiläinen

Etukäteen paljon kohuttu Black Swan oli taannoin runsaasti otsikoissa seksikohtauksiensa vuoksi. Elokuvassa nähdään niin itsetyydytystä kuin kahden naisen välistä intohimoakin, tosin valmiiseen elokuvaan päätyneet seksikohtaukset ovat paljon etukäteiskohua laimeampia.

Baletin maailmaan sijoittuva Black Swan kertoo koko elämänsä baletille omistavan Ninan (Natalie Portman) matkasta rivitanssijasta tähtiballerinaksi. Ylisuojelevan äitinsä (Barbara Hershey) kanssa asuva Nina saa elämänsä tilaisuuden edetä urallaan, kun baletin taiteellinen johtaja Thomas Leroy (Vincent Cassel) valitsee hänet Joutsenlampi-baletin päärooliin. Haastava kaksoisrooli vaatii kuitenkin sekä herkän Valkoisen joutsenen että synkän Mustan joutsenen roolin hallitsemista.

Valkoisen joutsenen rooliin helposti sujahtava arka Nina kokee Mustan joutsenen roolissa vaadittavan rohkeuden saavuttamisen haastavana. Uusi tulokas Lily (Mila Kunis) on kuin ilmetty Musta joutsen, joten Nina kokee hänet uhkana omalle uralleen. Pian Nina kuitenkin omaksuu myös vaativan Mustan joutsenen roolin, mutta samalla todellisuus alkaa hämärtyä. Täydellisyyttä tavoitellessaan Nina sukeltaa jopa pelottavan syvälle unelmarooliinsa.

Black Swan kertoo täydellisyyden tavoittelun ääripäästä. Natalie Portmanin näyttelemä syömishäiriöstä kärsivä ballerina joutuu täydellistä tanssisuoritusta luodessaan tutustumaan myös omaan pimeään puoleensa. Joutsenlampi-baletin Musta ja Valkoinen joutsen toimivat elokuvassa onnistuneesti metaforina kuvaten päähenkilön sisäistä kamppailua hyvän ja pahan välillä.

Psykologisen trillerin piirteitä omaava elokuva pitää katsojaa jännityksessä, sillä elokuvien tapahtumien todellisuudesta ei voi olla varma. Osa tapahtumista tapahtuu oikeasti ja osa pelkästään päähenkilö Ninan pään sisällä. Ajoittain elokuva yrittää tosin luoda jännitystä tyhjästä, mikä syö kokonaisuuden uskottavuutta.

Elokuvan pääroolissa nähtävä Natalie Portman näyttelee vakuuttavasti paineiden alla elävää ballerinaa. Elokuva nojautuukin miltei kokonaan Portmanin vahvan roolisuorituksen varaan. Portman palkittiin tästä vaativasta roolistaan ansaitusti myös Oscar-patsaalla.

Black Swan on hämmentävä, mutta erittäin vaikuttava elokuva. Sen mielenkiinto löytyy juonen sijaan päähenkilön sekavasta sielunelämästä. Samalla Black Swan on myös hyvin synkkä elokuva. Itseltään täydellisyyttä vaativa syömishäiriöinen ballerina on ajoittain ahdistavaa katseltavaa.

Genre: Draama, jännitysOhjaaja: Darren AronofskyPääosissa: Natalie Portman, Mila Kunis, Vincent Cassel, Barbara Hershey, Winona RyderEnsi-ilta: 4.3.2011Kesto: 1h 50 min

Pisteet 4/5