Näin valtava avaruusraketti pelastetaan merestä – katso video

Nettivideot · Stara.fi

Ympäri maailmaa ammutaan avaruuteen raketteja ja avaruussukkuloita tasaisin väliajoin, ja niiden apuna käytettäviä suuriakin osia putoaa nousun aikana takaisin maan pinnalle niiden irrottua.

Harva kuitenkaan tietää, että kaikki avaruussukkulan rakettien putoavat osat eivät suinkaa vajoa merenpohjaan putoamisen jälkeen. Nyt Yhdysvaltojen avaruushallinto NASA on julkaissut verkossa videon, jossa nähdään kuinka avaruusrakettien osat ensin paikallistetaan Liberty Star -aluksella ja sitten noukitaan merestä talteen välittömästi niiden putoamisen jälkeen.

Suurin ongelma on raketin valtavan rungon pelastaminen, sillä sitä ei saada nostettua suureenkaan alukseen. Nostamisen sijaan se hinataan satamaan, jossa runko nostetaan maihin tarkoitukseen suunnitellulla nosturilla. Aivan helppoa hinaus ei ainakaan videon perusteella kuitenkaan ole. Video on kuvattu 24. helmikuuta tapahtuneen avaruussukkulan laukaisun jälkeen.