Tsunamin jätelautta matkalla Yhdysvaltoihin: ”Tuhansia taloja, autoja, laivoja…”

Ohhoh! · Stara.fi

Japanissa 11. maaliskuuta tapahtuneiden luonnonkatastrofien aiheuttama valtava jätelautta on parhaillaan Tyynellä valtamerellä matkalla kohti itää ja Yhdysvaltojen rannikkoa. Tsunami vei merelle valtavan määrän rojua, jossa on mukana jopa kokonaisia omakotitaloja, autoja ja kaatuneita laivoja – sekä tuhansittain ihmisten ruumiita.

Yhdysvaltojen rannikkovartiosto on käynyt tutkimassa jätelauttaa ja ilmoittanut, että moista ei ole koskaan aiemmin nähty. Tsunami huuhtoi mereen yli 200.000 rakennusta, joista tuhannet kelluvat yhä edelleen jätelautan mukana. Nyt jätelautta on tutkija Curtis Ebbesmeyerin mukaan matkalla merivirtojen mukana kohti Yhdysvaltojen lounaisrannikkoa, eli San Franciscon ja Los Angelesin alueita. Jätteiden uskotaan saapuvan rannikolle kolmen vuoden kuluttua. Silloin jätelautasta aiheutuu mahdollisesti vakavia ongelmia merenkululle.

Tsunami huuhtoi mereen myös tuhansia ruumiita, ja suurin osa niistä katoaa matkalla merelle, mutta tutkijan mukaan tuhannet irtonaiset jalat matkaavat Yhdysvaltoihin saakka, koska jaloissa olevat kengät estävät niitä vajoamasta merenpohjaan. Saavutettuaan Yhdysvaltojen rannikon jätelautta jatkaa matkaansa Havaijille ja siitä merivirran mukana Kaakkois-Aasiaan.