Uusi viinahitti leviää vauhdilla Yhdysvalloissa

Ohhoh! · Stara.fi

Suomessa on 90-luvun alkupuolelta saakka nautittu Salmiakkikossua erityisesti itse tehtynä, mutta pientä taukoa lukuunottamatta myös Alkon valikoimista. Sittemmin makeisista tehtyjä juomia on tullut lukuisia muitakin. Niistä tunnetuimpia ovat Fisu, johon liuotetaan Fisherman’s Friend -makeisia sekä Kasipallo, johon liuotetaan Lakritsal-makeisia.

Ravintoloissa ja kodeissa valmistetaan eri makeisista runsaasti muitakin vastaavia juomasekoituksia, ja aika ajoin ideoita tulee myös lisää. Nyt Yhdysvalloissa on nostanut suosiota Skittles-makeisiin perustuvat alkoholijuomat. Skittles-hedelmämakeisia on viittä eri väriä, ja sama toistuu nyt myös juomissa. Skittles Vodka -juomaa ei ole myynnissä, mutta kotitalouksissa sen valmistus yleistyy koko ajan.

Suomessa Salmiakkikossu tuli myyntiin 1. tammikuuta 1993, mutta ministeri Toimi Kankaanniemi vaati Alkoa poistamaan sen myynnistä nuorisoon vetoavan maun vuoksi. Tuote ehti olla myynnissä vain kahden kuukauden ajan. Tasan kahden vuoden kuluttua Salmiakkikossu kuitenkin palasi myyntiin. Kansalaisiin myyntikielto ei kuitenkaan vaikuttanut, sillä Salmiakkokossun aineksia oli helposti saatavana ja juoma oli helppo sekoittaa myös kotioloissa.

Kuva: Pete.com