Pikkulasten ruumiintarkastukset raivostuttavat lentokentillä

Nettivideot Ohhoh! · Stara.fi

Lentokenttien tiukat turvatarkastukset aiheuttavat nykyisin ärtymystä kymmenille miljoonille lentomatkustajille. Monet testit ovat osoittaneet, että tiukoista turvatoimista huolimatta lennoille saadaan edelleen salakuljetettua jopa tavallisia käsiaseita.

Turvatarkastukset maksavat lentomatkustajille ja veronmaksajille satojamiljoonia euroja vuosittain, vaikka niiden tehosta ei ole juuri mitään takeita. Nykyisin suomalaisetkin turvatarkastukset ovat amerikkalaisten viranomaisten WTC-iskujen jälkeen sanelemia toimenpiteitä. Nyt juuri Yhdysvalloissa on noussut kohu pikkulasten ruumiintarkastuksista.

Kohun tuoreimmassa käänteessä on kyse erään lapsiperheen lomareissusta Disneylandiin, sillä lentokentällä perheen lapselle tehtiin perusteellinen ruumiintarkastus. Kahdeksanvuotias Spencer Sheahan otettiin viime viikolla erityisen tarkkaan syyniin Portlandin lentokentällä. Perhe suivaantui tarkastuksesta, joka pelotti lasta kovasti, ja nyt moni amerikkalainen on samaa mieltä heidän kanssaan.

Perheenäiti Heather Sheahan sai kuvattua tilanteen kännykkäkamerallaan. Hän kertoi NWCN-kanavan uutisille, että turvatoimien näin laaja ulottaminen pikkulapsiin ei ole hyväksyttävää. Oheisella nettivideolla nähdään kuinka samanlainen operaatio suoritettiin edellisellä viikolla kuusivuotiaalle pikkutytölle New Orleansin lentokentällä. Video nostatti vastalauseiden myrskyn, jota pikkupojan tapaus on nyt kasvattanut. Viime marraskuussa kolmevuotias tyttö itki kauhusta, kun hänelle tehtiin sama operaatio Tennesseen lentokentällä.

Nyt lentokenttien turvatarkastuksien toiminnan hyväksyttävyys on kyseenalaistettu. Julkisuudessa on väläytelty myös mahdollisuutta, että turvatarkastajat saavat muiden intiimialueiden koskettelusta itselleen seksuaalista tyydytystä. Kolme vuotta sitten turvatarkastaja riisui tutkittavan paidan ja paljasti samalla tämän rinnat muiden matkustajien nähden. Viime vuonna verkkoon levisi lentokentän ”nakuskannerin” alastonkuvia matkustajista, vaikka laitteen ei pitänyt tallentaa kuvia lainkaan.