Suomalaisten seksielämässä huolestuttava muutos: ”Selkeä asenneristiriita”

Ohhoh! · Stara.fi

Tuoreen tutkimuksen mukaan kondomin käyttö Suomessa on laskenut kahdessa vuodessa 10 prosenttiyksikköä 25 prosenttiin. Samaan aikaan huolestuneisuus sukupuolitaudin saamisesta on vähentynyt. Lisäksi joka kolmas suomalainen ei käytä mitään ehkäisyvälinettä seksin aikana.

Tulokset käyvät ilmi RFSU:n Kondomittari 2011 -tutkimuksesta, jolla selvitettiin pohjoismaalaisten asenteita seksiä ja kondomeita kohtaan.

Joka kolmas (33 %) suomalainen ei käytä mitään ehkäisyä harrastaessaan seksiä. Suurin osa (60 %) tästä ryhmästä on iältään yli 50-vuotiaita. Silti sinkuistakaan neljäsosa (25 %) ei käytä mitään ehkäisyä. Tuloksissa on huomioitu ne 4 prosenttia tutkituista, jotka eivät käyttäneet ehkäisyä koska olivat raskaana tai yrittivät tulla raskaaksi.

Kondomin käyttö ehkäisyvälineenä on laskenut kahdessa vuodessa 35 prosentista 25 prosenttiin ja myös motiivit ovat muuttuneet. 32 prosenttia käyttää kondomia raskaudenehkäisyyn, kun kaksi vuotta sitten vastaava luku oli 51 prosenttia. Alle puolet (47 %) perustelee kondomin käyttöä taudeilta suojautumisella, kun kaksi vuotta sitten vastaava luku oli vielä 58 prosenttia. Samaan aikaan huolestuneisuus sukupuolitaudin saamisesta on laskenut 18 prosentista 12 prosenttiin.

– Turvallisuudentunteeseen ei ole syytä tuudittautua, vaikka sukupuolitautien tartuntojen määrä on viime vuosina ollut laskussa. Sukupuolitaudit tulevat usein näkyviin vasta reilusti jälkikäteen ja kondomit ovat ainoa ehkäisyväline, joka suojaa niiltä lähes sadan prosentin todennäköisyydellä, muistuttaa RFSU:n seksuaaliterapeutti Sari Mäki.

– Kondomin käyttöön liittyy selkeä asenneristiriita. Ehkä moni ajattelee, että nyt kumppani luulee minulla olevan jonkun seksitaudin koska ehdotan kondomia, Mäki lisää.

RFSU:n Kondomittari 2011 -tutkimus selvitti Pohjoismaalaisten asenteita seksiä ja kondomeita kohtaan. Tutkimus toteutettiin online-kyselynä 15 – 65 -vuotiaille naisille ja miehille, ja siihen otti osaa kaikkiaan 4361 ihmistä Suomesta, Ruotsista, Tanskasta ja Norjasta. Suomalaisten osuus vastanneista oli 1098. Kondomittari 2011 tutkimuksen on toteuttanut RFSU:lle YouGov.