Näin Saudi-Arabiassa: Facebookissa kehotetaan hakkaamaan naisia

Ohhoh! · Stara.fi

Kerroimme taannoin kuinka Saudi-Arabiassa naiset ovat nousseet barrikadeille, koska he eivät saa vieläkään ajaa maassa autoa. Asia nousi esille, kun sikäläinen Manal al-Sherif -niminen nainen ryhtyi kapinoimaan näyttävästi ajokieltoa vastaan ja julkaisi ajovideonsa netissä.

Video päätyi nopeasti viranomaisten käsiin ja maan uskonnollinen poliisi pidätti naisen. Sitä ennen hän oli ystävineen perustanut Facebookiin ryhmän nimeltä ”Teach me how to drive so I can protect myself”, jossa naisille vaaditaan lupaa ajaa autoa. Samalla 17. kesäkuuta on julistettu päiväksi, jolloin naiset lähtevät joukolla ratin taakse ympäri maata.

Nyt miehet ovat ryhtyneet vastaiskuun ja perustaneet Facebook-ryhmän, jossa kehotetaan pahoinpitelemään autoa tuolloin ajavat naiset. Naiset tulee ryhmän jäsenien mukaan piiskata miesten arabihuntuja päässä pitävällä narunpätkällä, iqalilla. Ryhmässä on tällä hetkellä jo yli 6.000 jäsentä.

Saudi-Arabiassa naiset eivät saa äänestää eivätkä kuulua hallitukseen. He eivät myöskään saa matkustaa minnekään ilman miehen lupaa eivätkä myöskään keskustella miesten kanssa, paitsi jos mies on heidän perheenjäsenensä. Naisten ajokieltoa on perusteltu sillä, että naiset voisivat ratin takana joutua luvattomasti tekemisiin esimerkiksi miespuolisten poliisien ja mekaanikkojen kanssa.