Käsittämätön laki Yhdysvalloissa – nettikuvat muuttuvat laittomiksi

Viihdeuutiset · Stara.fi

Yhdysvalloista löytyy tunnetusti koko joukko lakeja, jotka ovat täysin järjettömiä. Nyt tilanne on mahdollisesti menossa vieläkin villimmäksi. Tennesseessä on nimittäin vireillä lakialoite, joka tekisi käytännössä kaikesta internetin kuvamateriaalista laitonta ja voisi viedä kuvien lähettäjän vankilaan.

Viime aikoina maailmalla on ihmetelty erityisesti amerikkalaisia seksirikoslakeja. Niiden perusteella jopa 12 vuotiaita on päätynyt seksirikollisten listalle, koska heillä on ollut kännykässään ikätoveriensa paljastavia kuvia. Viime kuussa Floridassa meni läpi laki, joka kielsi ihmisten välisen seksin.

Tennesseen tuore lakiesitys on vieläkin hämmentävämpi.

Voimaan astuessaan laki tekee rangaistavaksi kaiken sellaisen kuvamateriaalin julkaisemisen internetissä, joka voi jollain tavalla aiheuttaa mieliharmia jollekin. Materiaalin ei tarvitsisi olla suunnattu tietylle henkilölle, koska vankilatuomioon riittäisi että joku pahoittaa mielensä esimerkiksi sattumalta näkemästään Facebook-kuvasta. Kaikki internetin käyttäjät ovat siis potentiaalisia uhreja ja lähes kaikki ovat niin ikään potentiaalisia rikollisia. Tuomioon riittää, että lähettäjän ”olisi pitänyt tietää”, että kuva voi aiheuttaa jollekin mieliharmia.