Rikolliset poliisit tekaisivat murhan todisteet – syyttömät vankilaan

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa Ulvilan murhasta epäilty ja kaksi vuotta syyttömänä vankilassa istunut Anneli Auer syyttää parhaillaan viranomaisia murhatutkimusten epäammattimaisesta hoitamisesta. Poliisien ja tutkijoiden virheiden takia syytön joutui kärsimään mittaamattoman paljon. Auerin saamaa korvausta tullaan jatkossa puimaan oikeudessa.

Myös Britanniassa kohistaan parhaillaan poliisin toiminnasta murhatutkimuksissa, mutta aivan eri mittakaavassa kuin Suomessa. Kahdeksan amerikkalaista poliisia lavasti nimittäin 21 vuotta sitten kolme syytöntä miestä syylliseksi prostituoidun raakaan murhaan. Poliisit jäivät lopulta kiinni lavastuksesta, ja oikeudenkäynti heitä vastaan alkoi viimein tällä viikolla. Kyseessä on Britannian historian suurin poliiseihin kohdistunut korruptiotapaus.

Syyttäjän mukaan poliisit manipuloivat tutkijoita ja tekaisivat todisteita, jotka osoittivat kolme tapaukseen täysin liittymätöntä miestä syylliseksi 20-vuotiaan Lynette Whiten murhaan. Lisäksi kahta oikeudenkäynnissä todistanutta henkilöä syytetään väärästä valasta. Tapauksen poliisitutkinta kesti vuosikausia ja sai alkunsa, kun oikea murhaaja tunnusti tekonsa vuonna 2003. Hänet tuomittiin elinkautiseen vankeuteen.

Syyttömät miehet tuomittiin vuonna 1990 vankilaan murhasta. Brittiläinen valitustuomioistuin vapautti heidät myöhemmin, mutta sitä ennen syyttömät miehet ehtivät istua vankilassa kaksi vuotta. Todisteita tekaisseet poliisit kiistävät kaikki syytteet.