Aamulehden joukkomurha-skandaali jatkuu – näin härskisti päätoimittaja vastasi

Ohhoh! · Stara.fi

Kerroimme aiemmin tänään kuinka Alma Median omistama Aamulehti on noussut otsikoihin myös ulkomailla julkaisemalla järkyttävän kirjoituksen Norjan tragediasta. Siinä väitetään suorasanaisesti, että Norjan joukkomurhaajasta ja Suomen kouluampujista ei olisi tullut joukkomurhaajia, jos he olisivat saaneet seksiä.

Kirjoitus on aiheutti ensin valtaisan reaktion suomalaisten keskuudessa, ja sitä on äimistelty laajasti sosiaalisessa mediassa. Artikkelista julkaistiin nopeasti myös englanniksi käännetty versio, joka levisi puolestaan tragedian uutisoinnin myötä myös ulkomaille. Aamulehden kirjoituksen myötä suomalaisten suhtautumista vakavaan terroritekoon päästy ihmettelemään ympäri maailmaa.

Moni on odottanut Aamulehdeltä julkista anteeksipyyntöä, mutta sellaista ei ole tullut eikä ilmeisesti myöskään tulossa. Nyt Aamulehden vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen on nimittäin heittänyt ”bensaa liekkeihin” vastineellaan saamaansa lukijapalautteeseen. Don Johnson Big Band -yhtyeen suosittu keulahahmo Tommy Lindgren kirjoitti lehdelle palautteen, jossa hän kritisoi kirjoitusta esimerkiksi seuraavasti.

Paitsi että artikkelin väitteet eivät perustuneet mihinkään tiedossa oleviin faktoihin Anders Breivikistä, (artikkelin kirjoittaja) Määttäsen esittämä johtopäätös siitä kuinka nuorten naisten tulisi kantaa aivan erityistä vastuuta syrjäytymisvaarassa olevien miesten hoivaamisesta on pöyristyttävä.

Aamulehden päätoimittaja Jokinen vastasi Lindgrenin palautteeseen näin:

Millaisen empiirisen aineiston tarvitset huomataksesi, kuinka suuret ovat yksinäisten miesten itselleen ja usein myös muille aiheuttamat ongelmat. Minulle riittää, että katson ympärilleni. Kannattaisiko kirjoitus lukea vielä kerran rauhassa läpi. Sanavalinnoista voimme kiistellä, mutta kirjoitukssen keskeinen sanoma rakkauden puutteesta on mielestäni kirkas ja tärkeä.

Artisti on nyt julkaissut Facebookissa kokonaisuudessaan sekä oman palautteensa että siihen päätoimittajalta saamansa vastauksen.