Smurffit – arvostelu

Elokuvat · Neea Jokinen

Legendaariset pienet siniset Smurffit sulattivat ihmisten sydämet jo 1980-luvun jälkeen palkitussa animaatiosarjassa. Nyt nuo hullunkuriset hahmot ihastuttavat uudessa koko perheen seikkailuelokuvassa Smurffit. Elokuvan ensi-ilta on Suomessa 2. syyskuuta 2011.

Smurffit-elokuva haltioittaa katsojan jo ensisekunneilla sadunhohtoisella digitaalimaailmalla, jossa kuvataan sienikattoisen smurffikylän huvittavia hahmoja. Sinihohtoinen tarina kuitenkin kietoutuu tiettyjen suosikki Smurffi-hahmojen ympärille.

Elokuvan tarinassa paha velho Gargamel löytää salaisen smurffikylän ja ajaa viattomat sinipeukalot pois kylästään. Suursmurffi, Tohelo, Smurffiina, Välkky, Ärjysmurffi ja Sisusmurffi smurffautuvat velhoa pakoon maagisen portaalin kautta meidän todellisuuteemme. Kolmen omenan kokoiset pikkuolennot päätyvät New Yorkiin ja seikkailun ainekset ovat kasassa.

Smurffit-elokuvalta odotti paljon, ja katselukokemus olikin sen arvoinen. Sympaattiset suosikkihahmot ihastuttivat aitoudellaan ja letkeydellään. Smurffi-sanan jatkuva leikittely sanojen etuliitteenä toi elokuvaan jotain omaa ja erottaa sen muista hittianimaatioista. Suomalaiset ääniroolit toimivat etenkin smurffihahmojen kohdalla. Anna Puustjärvi onnistui viehättävän Smurffiinan ääniroolissa ja Jon-Jon Geitel oli uskottava Tohelo-smurffin äänenä.

Elokuva jyrää alleen tänä vuonna ilmestyneet animaatioelokuvat vitsikkyydellään ja loistavalla toteutuksellaan. Sadunhohtoiset erottuvat pikkuolennot eivät jää New Yorkin hohdokkuuden varjoon vaan smurffaavat tiensä ihmisten sydämiin taistellessaan pahaa Gargamelia vastaan. Kaikenikäisiä viihdyttävä elokuva jättää verkkokalvolle tuon sähkönsinisen värin ja hymyn huulille. Smurffaantukaa, he ovat täällä.

Lajityyppi: AnimaatioseikkailuOhjaaja: Raja GosnellPääosissa (suomeksi): Risto Aaltonen, Anna Puustjärvi, Jon-Jon Geitel, Jukka Voutilainen, Jyrki Sukula, Antti Jaakkola, Taisto Oksanen ja Rauno AhonenEnsi-ilta: 2.9.2011Kesto: 1h 44 min

Pisteet 4/5