”Kansalaisten videokamerat poliisin pahin vihollinen”

Nettivideot Ohhoh! · Stara.fi

Suomessa on viime päivinä ihmetelty kuinka valtamediat ovat jättäneet kokonaan uutisoimatta New Yorkissa tapahtuneista mielenosoituksista ja niissä tapahtuneista poliisien törkeistä ylilyönneistä. Samaan tapaan myös Yhdysvalloissa mediat ja uutistoimistot ovat vaienneet rikkomukset järjestelmällisesti pois kansalaisten silmistä.

Nyt MSNBC-televisiokanava on kuitenkin ensimmäisenä valtamediana tarttunut poliisin tekemiin törkeisiin virkavirheisiin ja ylilyönteihin. Kanavalla The Last Word -ohjelmaa isännöivä Lawrence O’Donnell on esittänyt järkyttäväviä YouTube-videoita ja kritisoinut rajusti poliisin toimintaa. Samalla hän totesi, että kansalaisten videot ovat nykyisin poliisin pahin vihollinen.

– Me julkaisemme blogissamme kaiken videomateriaalin, josta ei löydy yhtään ainoaa syytä näille pidätyksille. Kansalaisten videokamerat ovat nykyisin amerikkalaisten poliisien pahin vihollinen. Poliisit tekevät kaikkensa, jotta heitä ei voisi täysin laillisesti kuvata. Kuinka he voivat suojella ja palvellla kansalaisia? Lawrence O’Donnell ihmetteli.

– Tässä tapauksessa mies heitettiin maahan ja hänen päänsä telottiin vain koska hänellä oli kamera. Tekijänä oli valkoisesta paidasta päätellen esimiestason poliisi. Esimiespoliisin toinen uhri oli avuton nainen, jonka poliisin täytyi repiä aidan toiselta puolelta. Sitten on vielä kyynelkaasun perusteeton käyttäminen.

Kerroimme eilen kuinka amerikkalaiset poliisit hakkasivat ja kiduttivat kodittoman miehen kuoliaaksi. Poliisit saivat syytteen vasta kun tilanteesta kuvattu YouTube-video päätyi julkisuuteen. Tällä viikolla myös komediatähti DJ Qualls kertoi poliisin pahoinpidelleen hänet Kanadassa. Parhaillaan eräs amerikkalainen mies voi saada peräti 75 vuoden vankeustuomion poliisin luvattomasta äänittämisestä.