Sanomalehti vääristeli totuutta poliisin vaatimuksesta? Vertaa juttuja

Ohhoh! Viihdeuutiset · Stara.fi

New Yorkin Wall Streetillä on järjestetty viime viikkoina useita mielenosoituksia, joissa poliisi on syyllistynyt törkeisiin ylilyönteihin ja laittomuuksiin. Sosiaalisessa mediassa on kiinnitetty suurta ihmetystä siihen, että amerikkalaiset valtamediat ovat jättäneet uutisoimatta poliisin kyseenalaisesta toiminnasta.

Lauantaina The New York Times jäi kiinni uutisoinnin vääristelemisestä, kun se – ilmeisesti viranomaisten painostuksesta – muutti mielenosoituksista kertovan artikkelinsa sisältöä 20 minuutin kuluttua alkuperäisen artikkelin julkaisemisesta. Alkuperäisessä artikkelissa vihjattiin poliisin sumputtaneen tahallaan mielenosoittajat ahtaalle sillalle, mutta myöhemmin syy kaadettiin mielenosoittajien niskoille.

Lehden artikkelin ensimmäisessä versiossa todettiin, että poliisi oli ensin ”päästänyt mielenosoittajat Brooklyn Bridgelle ja sen jälkeen sulkenut sillan ja pidättänyt mielenosoittajia”. 20 minuutin kuluttua lehti oli kuitenkin kääntänyt asian toisin päin ja uutisoi mielenosoittajien ”marssineen sillalle”. Artikkelin nykyinen versio löytyy tästä linkistä. Tapaus on saanut runsaasti kritiikkiä esimerkiksi Twitter-blogeissa.

Occupy Wall Street -tempauksen tiedottaja Jesse A. Myerson väitti poliisin nimenomaan ohjanneen mielenosoittajia sillalle. Toisten raporttien mukaan poliisi jopa esti autoja ajamasta sillalle, jotta mielenosoittajat mahtuivat sinne. Hetkeä tämän jälkeen silta suljettiin ja noin 700 mielenosoittajaa pidätettiin.