Reindeerspotting-leffan K18-ikäraja halutaan laskea

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kovasti kohua aiheuttaneen suomalaisen Reindeerspotting – Pako joulumaasta -elokuvan tuotantoyhtiö Bronson Club valitti aikoinaan korkeimpaan hallinto-oikeuteen Valtion elokuvatarkastamon ja elokuvalautakunnan päätöksestä pitää elokuvan ikäraja 18 ikävuodessa. Ikäraja jäi kuitenkin korkealle.

Sittemmin jo televisiossakin esitetty elokuva on nyt palkittu Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla. Tuotantoyhtiö Bronson Club toivoo, että tunnustuksen myötä elokuvan ikärajaa voitaisiin harkita uudelleen.

– Lukuisat opettajat ovat ilmaisseet meille halunsa käyttää elokuvaa myös alaikäisten opetuksessa, mikä ei tällä hetkellä korkean ikärajan takia ole mahdollista. Myös asiantuntijat Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, Nuorisotutkimusverkostosta ja useasta sosiaalialan laitoksesta ovat ottaneet kantaa Reindeerspottingin ikärajan laskemisen puolesta, elokuvan tuottaja Oskari Huttu toteaa.

Reindeerspotting on dokumenttielokuva joulupukin maan varjopuolesta. Joonas Neuvonen kuvasi Rovaniemellä asuessaan paikallista nuorten Saikuisten joukkoa joka oli elänyt huumeille viimeiset puoli vuosikymmentä. Tarinan keskiössä on 19-vuotias Jani, joka on asunut koko ikänsä Rovaniemellä. Jani käyttää huumeita ja kaikkea mikä menee suoneen, kurkkuun tai palaa tupakassa. Jani kuoli viime vuonna 26-vuotiaana Aasiassa.