Unohda lomailu – vapaa-aika aiheuttaa stressiä

Ohhoh! Viihdeuutiset · Stara.fi

Monet raskaaseen työntekoon esimerkiksi yrittäjänä tottuneet ihmiset ovat sairastuneet ”burnoutiin” pian sen jälkeen kun työt ovat loppuneet esimerkiksi eläköitymisen johdosta. Raskas työ voi rasittaa tekijäänsä sekä liian suuren että liian vähäisen määrän takia.

Nyt asiasta on saatu myös tutkimustietoa, jonka mukaan liika vapaa-aika stressaa ihmisiä yhtä lailla kuin liika työkin. Texasin yliopiston suorittamassa tutkimuksessa selvitettiin 1.329 teini-ikäisen vapaa-ajan määrää, stressitasoja ja onnellisuutta.

Tutkimuksessa selvisi, että mielestään liian vähän vapaa-aikaa saavat olivat stressaantuneimpia, mutta lähes samalla tasolla olivat yllättäen myös liikaa vapaa-aikaa saaneet. Ongelmaksi muodostui, että nuoret eivät keksineet enää itselleen tekemistä. Vähiten stressiä oli niillä vastaajilla, joilla oli mielestään sopivasti työtä ja vapaa-aikaa.

– Elämme nyt yhteiskunnassa, jossa aika on arvokasta. Materialistiset nuoret tarvitsevat juuri oikean määrän vapaa-aikaa ollakseen onnellisia. Samaan aikaan myös kulutustuttumukset, materialismi ja heräteostokset vaikuttivat onnellisuuteen, raportissa todettiin.