Poliisi kyynelkaasutti tanssiryhmän

Nettivideot Ohhoh! · Stara.fi

Erityisesti Yhdysvalloissa on viime vuosina paljastunut huimasti aikaisempaa enemmän tapauksia, joissa poliisit ovat virantoimituksessa syyllistyneet laittomuuksiin ja törkeisiin ylilyönteihin. Kännykkäkameroiden yleistyessä tällaisia tilanteita saadaan yhä useammin tallennettua todisteeksi.

Nyt Utahin Rooseveltin kaupungissa on tallentunut kameralle tapaus, jossa poliisi on ampunut kyynelkaasua esiintymiseen valmistautuneen polynesialaisen tanssiryhmän päälle. Esiintyjät odottivat esiintymisvuoroaan kentän uloskäynnin kohdalla ja kannustivat äänekkäästi kotijoukkuetta, mutta se oli poliisin mielestä riittävä peruste kyynelkaasun käyttämiseen. Silminnäkijöiden mukaan poliisilla ei ollut mitään todellista syytä käydä tanssijoiden kimppuun.

Viime viikolla silminnäkijä kuvasi kännykkäkameralla kuinka kaksi poliisimiestä pahoinpiteli pyörätuolissa olleen Dwight Harrisin Washington DC:n keskustassa. Poliisit nostivat miehen väkisin tuolistaan ja heittivät kasvot edellä suoraan katuun verisin seurauksin. Syyttäjän mukaan kyseessä oli vahinko, joten poliisit selvisivät pahoinpitelystä ilman syytteitä.

Kansalaisten kuvaamien todisteiden pelossa amerikkalaiset poliisit ovat ryhtyneet vastaiskuun. Amerikkalainen Michael Allison äänitti taannoin nauhurillaan poliisin toimintaa Illinoisin osavaltiossa. Hän sai vakavat syytteet ja oli joutua 75 vuodeksi vankilaan, mutta tuomioistuin hylkäsi lopulta syytteet.