Kohtalon ivaa? Viinafirma vei Pirate Bayn tavaramerkin

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kerroimme tasan kaksi vuotta sitten kuinka maailman tunnetuin piraattisivusto The Pirate Bay joutui koomiseen tilanteeseen, kun tekijänoikeuksien loukkaamisesta syytetty palvelu väitti itse joutuneensa tavaramerkkiloukkauksen uhriksi. Ruotsalainen yhtiö oli hakenut tunnusta tavaramerkiksi.

Tiedostojakoon liittyvä verkkopalvelu tunnetaan erityisesti merirosvolaivaa kuvaavasta logostaan. Palvelun tunnusta ei kuitenkaan ole rekisteröity tavaramerkiksi. Vuonna 2009 ruotsalainen Sandryds Handel -yritys haki lähes identtisen tunnuksen rekisteröintiä itselleen Ruotsin patentti- ja rekisterihallitukselta.

Samankaltaisia tavaramerkkejä voi olla samanaikaisesti rekisteröitynä tuotteille tai palveluille, jotka eivät ole samankaltaisia. Esimerkiksi LO Smith AB -yhtiö rekisteröi taannoin The Pirate Bay -tavaramerkin alkoholijuomille. Verkkopalvelu The Pirate Bay kuitenkin vastusti rekisteröintiä väitteellä. Väite on nyt kuitenkin kumottu, joten toinenkin erä on päättynyt LO Smith AB -viinafirman voittoon.

Sandryds Handel -yritys puolestaan suunnittelee myyvänsä The Pirate Bayn nimellä esimerkiksi USB-muistitikkuja, joiden piraattisivusto katsoo liittyvän toimintaansa ja siten saavan suojaa vakiintumisen myötä. Mikäli näin katsotaan, tullaan yhtiön hakemus ja tavaramerkki kumoamaan. Oikeuskäytännössä ja tavaramerkkien luokituksessa tallennusvälineitä ja verkkopalveluja ei ole kuitenkaan pidetty samankaltaisina. Koska nyt haettu logo on kuitenkin tekstiä myöden lähes identtinen Pirate Bayn logon kanssa, joten kyseeseen voi tulla myös tekijänoikeusloukkaus logon suunnittelijaa kohtaan.