Sikatilojen kauhut paljastaneiden syytteet hylättiin

Ohhoh! · Stara.fi

Salon käräjäoikeus antoi eilen tuomionsa paljon mediahuomiota saaneessa oikeudenkäynnissä, jossa suomalaisten sikatilojen järkyttävät laiminlyönnit paljastaneet eläinaktivistit saivat aiemmin raskaat syytteet. Salon käräjäoikeus oli syyttäjän kanssa toista mieltä ja kumosi lähes kaikki syytteet.

Oikeutta Eläimille –yhdistys kertoo ilahtuneensa oikeuden hylättyä syytteet törkeästä kunnianloukkauksesta neljää yhdistyksen aktiivia vastaan. Oikeuden päätöksen mukaan Sikatehtaat.fi -verkkosivuilla oleva materiaali ei ole valheellista, ja kuvien sekä Sikatehtaat.fi -linkin julkaiseminen on laillista.

Myös syytteet julkisrauhan rikkomisesta hylättiin lukuunottamatta Karry Hedbergin osuutta. Hänen katsottiin syyllistyneen julkisrauhan rikkomiseen Mustasaaressa sijaitsevassa Erik Skoglundin sikalasta, josta löytyi sairaita sikoja, muiden eläinten joukkoon jätettyjä kuolleita eläimiä, purtuja häntiä ja loukkaantuneita jalkoja. Eviran tarkastuksissa sikala joutui syyteharkintaan siellä havaittujen puutteiden ja ongelmien vuoksi. Katso järkyttävä video sikalasta alta.

Oikeutta Eläimille -yhdistyksen mukaan oikeusjutussa oli ensisijaisesti kyse yrityksestä vaientaa eläinten olot paljastaneet henkilöt.

– On positiivista, että tuomioistuimenkin mukaan tällaisen merkittävän yhteiskunnallisen ongelman esille tuominen on hyväksyttävää. On silti surullista, että ainoa toimi, johon kuvien julkaisun jälkeen on ryhdytty, on kuvaajien haastaminen oikeuteen. Eläinten tilanne tehotuotantotiloilla on edelleen täsmälleen sama, totesi syytteistä vapautettu Saila Kivelä.

Oikeutta Eläimille aikoo jatkaa tiedottamista eläinten huonosta kohtelusta.

– Ihmiset sulkevat mielellään silmänsä tällaiselta asialta, joka vaatisi muutoksia omassa kuluttamisessa ja elämäntavoissa. On tärkeää tuoda näitä asioita julkisuuteen. Tehotuotantotiloilta julki tulleiden kuvien jälkeen emme voi enää yhteiskuntana vedota tietämättömyyteen, vaan meidän on pohdittava uudelleen suhdettamme eläimiin, Karry Hedberg kommentoi.