Tunnistatko tästä salasanasi? Vaihta HETI toiseen

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa on viime päivinä tapahtunut useita tietomurtoja, joissa on julkisuuteen päätynyt satojentuhansien netinkäyttäjien tietoja. Eilen verkossa julkaistiin tuhansia käyttäjätunnuksia ja salasanoja, joten vuoto oli varsin vakava. Netinkäyttäjiä on jo viime viikosta saakka neuvottu vaihtamaan salasanansa.

Salasanojen tuorein vuoto paljasti samalla myös kuinka heikosti suomalaiset osaavat toimia verkossa. Uusi Suomi nimittäin paljasti vuodetun listan kaksikymmentä yleisintä salasanaa. Ne olivat lähes identtiset kaksi vuotta sitten listattujen suosituimpien salasanojen kanssa. Kaikki yleisimmät salasanat ovat aivan liian helppoja murrettavaksi. Vai miltä vaikuttavat esimerkiksi salasanat ”12345” ja ”salasana”.

Sinä olet erityisessä vaaravyöhykkeessä, mikäli salasanasi muodostuu jostain olemassa olevasta sanasta tai numerosarjasta sellaisenaan. Siinä tapauksessa salasana tulee vaihtaa välittömästi uuteen ja käyttää salasanassa sekä kirjaimia että numeroita. Lisäksi kirjaimista tulee käyttää sekä isoja että pieniä kirjaimia ja salasanan pituus tulee olla vähintään kahdeksan merkkiä.