Poliisi hakkasi perheenäidin puistossa – korkeimman oikeuden tuomari seisoi vieressä

Ohhoh! · Stara.fi

Erityisesti Yhdysvalloissa on viime vuosina paljastunut huimasti aikaisempaa enemmän tapauksia, joissa poliisit ovat virantoimituksessa syyllistyneet laittomuuksiin ja törkeisiin ylilyönteihin. Kännykkäkameroiden yleistyessä tällaisia tilanteita saadaan yhä useammin tallennettua todisteeksi.

Nyt eräs väkivaltainen poliisi on joutunut tukalaan tilanteeseen, kun hän hakkasi syyttömän perheenäidin. Äiti oli pyytänyt päästä poliisivartion läpi katsomaan onko hänen tyttärensä kunnossa. Poliisi esti pääsyn, jolloin äiti puhkesi itkemään. Tämän jälkeen poliisi kaatoi itkevän äidin maahan ja ryhtyi hakkaamaan tätä muun muassa päähän.

Järkyttävää tapausta todisti eläkkeelle jäänyt korkeimman oikeuden tuomari Karen Smith, joka oli paikalla mielenosoittajien laillisena neuvonantajana. Smith vaati poliisia lopettamaan pahoinpitelyn, jolloin poliisi työnsi tuomarin seinää vasten ja uhkasi häntäkin pidätyksellä. Tuomari vahvisti, että väkijoukko ei ollut mitenkään provosoinut poliisia tällaisiin ylilyönteihin.

Kansalaisten kuvaamien todisteiden pelossa amerikkalaiset poliisit ovat ryhtyneet vastaiskuun. Amerikkalainen Michael Allison äänitti taannoin nauhurillaan poliisin toimintaa Illinoisin osavaltiossa. Hän sai vakavat syytteet ja oli joutua 75 vuodeksi vankilaan, mutta tuomioistuin hylkäsi lopulta syytteet.

Äskettäin Google paljasti, että se on saanut amerikkalaisilta viranomaisilta tammikuun ja heinäkuun välillä yhteensä 757 pyyntöä poistaa kansalaisten kuvaamia videotodisteita poliisien tekemistä törkeyksistä. Vain 63 prosentissa tapauksia videot poistettiin YouTubesta.