Nyt puhuu rikollinen: Näin pidät murtovarkaat poissa asunnostasi

Ohhoh! Viihdeuutiset · Stara.fi

Kotien murtovarkaudet ovat alati kasvava ongelma eri puolilla maailmaa, kuten myös Suomessa. Nyt eräs kokenut murtovaras on kertonut kansalaisille miten heidän tulisi toimia, että murtomiehet kiertäisivät heidän asuntonsa kaukaa.

32-vuotias murtovaras Leon Reid jäi kiinni vasta murtauduttuaan peräti 70 asuntoon, ja keskiviikkona hänet tuomittiin tekosistaan viideksi vuodeksi vankilaan. Hänen mukaansa asunnoissa ei välttämättä tarvita kalliita murtojärjestelmiä, vaan murtoja voi estää jo hyvinkin pienillä ja yksinkertaisilla toimenpiteillä.

The Daily Telegraph -lehden mukaan Reid oli pyytänyt viranomaisilta, että hänen ohjeensa otettaisiin mukaan viranomaisten levittämiin infolehtisiin. Mies itse kertoi, että ei murtautunut taloon, mikäli siitä löytyi yksikin hänen listansa asioista.

1. Hanki koira tai varoitus koirasta. Murtovaras ei ota riskiä, jos hän huomaa vihjeitä siitä, että asunnossa on koira.

2. Päällystä ajotie ja piha soralla, jonka päällä kävelystä lähtee ääntä. Taloa on silloin vaikea lähestyä äänettömästi.

3. Hanki hälytysjärjestelmä tai edes sellaiselta vaikuttava laatikko. Varas pysyy kaukana, jos hän edes luulee, että talossa on hälytysjärjestelmä.

4. Kameravalvonta. Toimiva tai ei.

5. Aitaa asuntosi ja maalaa aidat kiipeämistä estävällä maalilla, joka sotkee kiipeäjän. Ne tekevät murtovarkaan saapumisen vaikeaksi ja sotkuiseksi.

6. Valaise asunto ja piha.

7. Liikkeentunnistus. Kaupoista saa pihalle pilkkahintaan valolla varustettuja liikkeentunnistimia.