DJ-supertähti Staralle: ”Tiskijukka on taiteilija”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Maailman menestyneimpien DJ-tähtien kärkikaartiin lukeutuva brittiläinen Judge Jules saapuu Suomeen maanantaina 5. joulukuuta, kun hän nousee lavalle Hämeenlinnan Sirkuksessa järjestettävässä Push Up! -tapahtumassa. Stara tavoitti supertähden torstaina langan päähän studioltaan Lontoosta.

Suomen DJ-alalla on viime päivinä käyty vikasta keskustelua Gramexin harjoittamasta mielivallasta. DJ joutuu nimittäin maksamaan jo kertaalleen ostamastaan musiikista lisenssimaksun ja ravintola lisäksi musiikin esitysmaksun. Kaiken lisäksi DJ selviää samalla maksulla oli kappale sitten peräisin digitaalisesta kaupasta tai piraattipalvelusta.

Ongelmia tuottaa myös kysymys siitä onko DJ taiteilija vai ei. Judge Julesilla oli asiaan kokemuksen tuoma vastaus.

– Minusta tuon keskustelun pitäisi jo olla ohi. Kymmenen vuotta sitten tiskijukat olivat samassa asemassa kuin jukeboksit ja he soittivat vain muiden ihmisten levyjä. Nykyisin menestyäkseen täytyy tehdä myös omia kappaleita. Minä itse teen paljon bootlegeja ja lisään muiden kappaleisiin esimerkiksi omia säkeistöjäni. Lisäksi julkaisen kolme tai neljä omaa singleä vuodessa, Judge Jules kertoi Staralle.

– Levyjen julkaiseminen on olennainen osa maailman johtavien DJ-tähtien joukkoon kuulumisessa. En usko, että kukaan enää kyseenalaistaa… Kun minä aloitin urani olin piraattiradion promoottori ja clubi-DJ. Tämän hetken suurimmista DJ-tähdistä lähes kaikki ovat sen sijaan aloittaneet uransa tuottajina. Heistä tuli tiskijukkia vasta menestyneiden levyjen jälkeen. Ei ole siis epäilystäkään siitä, etteivätkö DJ:t ja muusikot olisi samanlaisia taiteilijoita.