Oppi lukemaan 91-vuotiaana – hittikirjailijaksi 98-vuotiaana

Ohhoh! Viihdeuutiset · Neea Jokinen

Maailmassa on yli 250 miljoonaa lapsityöntekijää, jotka työskentelevät esimerkiksi tehtaissa ja viljelysalueilla. Työnteko estää lapsityöläisiltä opiskelun ja suurin osa lapsityöntekijöistä jääkin ilman koulutusta. Nyt Yhdysvalloissa kohistaan vanhuksesta, joka oppi lukemaan vasta 91-vuotiaana.

Eläkkeellä oleva kalastaja James Arruda Henry joutui keskeyttämään koulunkäynnin ala-asteella, koska hänet pakotettiin tekemään töitä. Koulun lopettamisen seurauksena James ei oppinut koskaan lukemaan. WTNH-sivuston mukaan vanhus päätti kirjoittaa lukemaan opittuaan kirjan elämästään.

Nyt 98-vuotiaan Jamesin In a Fisherman’s Language -debyyttikirja on osoittautunut hitiksi. Lukuisat Hollywood-tuottajat ovat ottaneet yhteyttä vanhukseen, sillä he haluavat tehdä eläkeläisen uskomattomasta tarinasta elokuvan.

Vanhus kertoi salanneensa lukutaidottomuutensa koko työelämänsä ajan. Hän muun muuassa keksi erilaisia tekosyitä esimerkiksi ravintolassa, kun hänen piti tilata ruokaa ruokalistalta. Lopulta kalastajana työskennellyt James päätti aloittaa lukuharjoittelun aapiskirjalla sekä lukemalla lastenkirjoja.