Facebook-kohu jatkuu – selitykset eivät vakuuta käyttäjiä

Viihdeuutiset · Stara.fi

Viikonloppuna lukuisat suomalaiset järkyttyivät löydettyään Facebook-yhteisöpalvelun sivultaan yksityisiä viestejä, joita ei ollut tarkoitettu julkisesti nähtäville. Sittemmin palvelu selitteli tapausta ja vieritti syytä käyttäjien niskoille. Selitykset eivät ole kuitenkaan vakuuttaneet kaikkia käyttäjiä.

Facebook kertoi sunnuntaina Iltalehdelle, että ainoastaan käyttäjä itse näki kohutut yksityisviestit seinällään. Maanantaina selitys kuitenkin muuttui Facebookin kertoessa Yleisradiolle ja Helsingin Sanomille, että kyseiset viestit olisivat sittenkin olleet alunperinkin käyttäjien seinälle julkiseksi kirjoitetettuja julkisia viestejä. Monet käyttäjät ovat kuitenkin vakuuttuneita, että kyse ei ole ollut tällaisista seinäkeskusteluista, vaan nimenomaan yksityisistä inbox-viesteistä.

Käyttäjien seinille on vuotanut esimerkiksi käyttäjien tilinumeroita sekä muuta arkaluontoista materiaalia ja keskusteluja. Viestien julkiseksi vuotamisen ajankohdasta ei sen sijaan ole varmaa tietoa. Eilen viestintäviraston tietoturva-asiantuntija Ari-Matti Husa kommentoi tapausta Iltalehdelle.

– Tulkintani on se, että siellä on yksityiseksi tarkoitettua viestintää, joka on päätynyt ihmisten Facebook-seinälle vähintään kavereille näkyväksi. Ne ovat vanhaltakin seinältä kaivettavissa, jos vain jaksaa tonkia tarpeeksi vanhoja postituksia, Husa totesi Iltalehdelle.

Staran luotettavista lähteistä saamien tietojen lisäksi myös esimerkiksi Yleisradion uutisissa ja lukuisissa nettikeskusteluissa Facebookin käyttäjät kertovat tapauksista, joissa julkisuuteen on vuotanut heidän yksityisiä viestejään.