Top Gear mokasi jälleen – miljoonat raivostuivat

Viihdeuutiset · Stara.fi

Maailman suosituin autoalan televisio-ohjelma Top Gear joutui taannoin sensuroinnin kohteeksi Yhdysvalloissa, kun ohjelman juontajat esittivät rajuja stereotypioita meksikolaisista. Maan suurlähettiläs vaati anteeksipyyntöä ja uhkasi viedä ohjelman oikeuteen. Sittemmin ongelmat ovat jatkuneet.

Nyt Top Gear on aiheuttanut pahennusta Intiassa, johon ohjelman joulujaksossa tutustuttiin. Clarksonia syytetään nyt rasismista, sillä hän haukkui intialaisia ja intialaista kulttuuria. Suosikkijuontaja kritisoi tuttuun kärkevään tyyliinsä intialaisten pukeutumista, junia, ruokaa, vessoja ja maan historiaa. Hän esimerkiksi ajoi slummeissa Jaguar-autolla, johon oli rakennettu oma vessa.

– Tämä on täydellinen auto Intiaan, koska jokainen tänne tuleva saa vatsataudin, televisiotähti totesi.

BBC on saanut tähän mennessä runsaasti palautetta keskiviikkona esitetystä jaksosta, Daily Mirror uutisoi. Lisäksi ohjelmaa on kritisoitu runsaasti myös sosiaalisissa medioissa, joissa Clarksonia on syytetty esimerkiksi ”natsiksi, joka harjoittaa rasismia televisiossa”.





Kuva: BBC

Marraskuussa Jeremy Clarkson aiheutti BBC-kanavalle palautevyöryn vitsaituaan The One Show -ohjelmassa, että olisi valmis teloittamaan ampumalla kaikki maansa lakkoilijat. Äskettäin eräs autovalmistaja väitti Top Gear -ohjelman huijanneen katsojia. Ohjelmassa Tesla-sähköauton akkukestoksi esitetään yhtiön mukaan vain neljännes todellisesta, ja nyt se vaatii oikeudessa korvauksia väärien väittämien esittämisestä.

Top Gearin Meksiko-skandaali sai alkunsa, kun juontajakolmikko totesi meksikolaisten autojen olevan meksikolaisten ihmisten tavoin laiskoja, ylipainoisia, vastuuttomia ja ilmavaivaisia örkkejä, jotka nojailevat aitoihin ja nukkuvat. Meksikon Lontoon suurlähettiläs Eduardo Medina-Mora Icaz vaati kansainvälistä tutkintaa ja koko ohjelman kieltämistä. Hänen mukaansa ohjelman tulee vastata tekosistaan oikeudessa. Samalla Meksikon radio asetti BBC:n boikottiin.