Teinipoika taisteli Afganistanissa – mutta ikä ei riitä sotapeleihin

Ohhoh! Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen sodissa taisteli aikoinaan valtava määrä alaikäisiä teinipoikia, jotka astuivat vapaaehtoisesti puolustamaan isänmaata. Lapsisotilaat ovat oma lukunsa, mutta niiden lisäksi ympäri maailmaa taistelee koko ajan suuri joukko vapaaehtoisia nuoria. Eräs heistä on 17-vuotias brittisotilas Adam Wilkie.

Daily Mail -lehden mukaan kansainväliset lait kieltävät alle 18-vuotiaiden taistelemisen sodassa, mutta Adam Wilkie suuntasi Afganistaniin 17-vuotiaana, koska onnistui kiertämään ikärajan. Helmandin alueella Taleban-sotilaita vastaan taistellut nuorukainen joutui kuuden viikon palveluksensa aikana aitoihin aseellisiin yhteenottoihin etulinjassa.

Nuori sotilas onnistui pääsemään Afganistaniin, koska hän palveli ennen sotaan joutumistaan Kyproksella. Siksi hänen esimiehensä eivät huomanneet, että hän oli liian nuori etulinjaan. Hänen ikänsä paljastui esimiehille vasta kuuden viikon komennuksen jälkeen. Wilkie itse totesi toimineensa ”kuin kollegat Toisen maailmansodan aikaan”. Ikänsä puolesta sotaveteraani ei kuitenkaan saa pelata sotapelejä, kuten huippusuosittua Call of Dutya. Hän ei myöskään saa käydä laillisesti baareissa tai edes tupakoida.