Mission Impossible : Ghost Protocol -arvostelu

Elokuvat · Jocka Träskbäck

Televisiosarjana alunperin alkunsa saanut suosittu elokuvasarja Mission Impossible saa nyt jatkoa, kun Tom Cruisen johdolla elokuvateattereihin marssitetaan valkokankaan täydeltä vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Suomalaisittain kyseessä on historiallinen elokuva, sillä Samuli Edelmann nähdään merkittävässä roolissa päätähtien kanssa. Suomalaistähti ottaa elokuvassa myös yhteen Tom Cruisen kanssa, mutta tässä yhteydessä emme kerro miten.

Brad Birdin ohjaama ja Tom Cruisen ja J.J. Abramsin tuottama toimintaelokuva lähtee tilanteesta, jossa ihmiskunnan tulevaisuus on jälleen vaakalaudalla rikollisten havitellessa Venäjän ydinohjusten laukaisukoodeja. Ainoastaan IMF-agentti Ethan Hunt tiimeineen voi pelastaa maailman, ja hän istuu parhaillaan vankilassa. Epäonniset tapahtumat lakkauttavat kuitenkin IMF-viraston, jolloin Hunt joutuu tiimeineen tukalaan tilanteeseen, jossa heidän täytyy toimia ilman taustatukea.

Leffan käsikirjoitus vaikuttaa ensialkuun yksinkertaiselta, mutta se yllättää kuitenkin monipuolisuudellaan. Leffasarjalle ominaisia pitkiä takaa-ajoja riittää. Päätähti Tom Cruise onnistuu yhä olemaan vakuuttava agenttiroolissaan samoin kuin uusi sidekick Paula Patton, mutta castingin brittivahvistus Simon Pegg jää vaisuksi ja liian koomiseksi hahmoksi tähän elokuvaan. Myös Jeremy Rennerin suorituksessa olisi toivomisen varaa, mutta Michael Nyqvist on hänelle ominaiseen tapaan kuin syntynyt pahikseksi. Nyqvistin hahmon oikeana kätenä nähdäänkin puheroolissa suomalainen Samuli Edelmann.

Elokuvaan kohdistuneet ennakko-odotukset olivat kovat, mutta se onnistui lopulta lunastamaan odotukset hienosti. Toiminnantäyteisyyden osalta odotukset ylitettiin, sillä elokuva on hengästyttävän nopeatempoinen alusta loppuun. Intensiteetti pysyy siis korkealla ja poikkeuksellisen näyttävät tapahtumapaikat vaihtuvat nopeasti, kun käsikirjoitukseen on saatu mahdutettua runsaasti käänteitä. Joissakin juonenkäänteissä uskottavuus kuitenkin kärsii näyttävyyden kustannuksella, kun elokuva menee jo lähes fantasiatasolle. Kokonaisuutena Mission Impossible : Ghost Protocol on onnistunut vauhtipaketti toiminnasta ja adrenaliinista nauttiville.

Lajityyppi: Toiminta, seikkailu, trilleri



Ohjaaja: Brad Bird



Pääosissa: Tom Cruise, Jeremy Renner, Simon Pegg, Paula Patton, Josh Holloway, Michael Nyqvist, Vladimir Mashkov, Lea Seydoux, Anil Kapoor, Samuli Edelmann



Ensi-ilta: 3.2.2012



Kesto: 2h 13 min



Ikäraja: 12

Pisteet 4/5