Arvostelu: Nälkäpeli

Elokuvat · Neea Jokinen

Suzanne Collinsin huippusuositun Nälkäpeli-kirjasarjan ensimmäinen osa nähdään elokuvana Suomen valkokankailla 23. maaliskuuta. Fanien janoama ensimmäinen Nälkäpeli-elokuva tarjoaa katsojilleen odotetusti kasapäin toimintaa metsästyksen, ihmisjahdin ja romanssien merkeissä.

Luonnonkatastrofit ja ruokasota ovat hävittäneet Pohjois-Amerikan, jonka raunioista on rakennettu Panem-niminen valtio. Sen kansalaiset on jaettu Capitol-pääkaupungin lisäksi kahteentoista vyöhykkeeseen. Mahtipontisen valtion hallinto tuhosi aikoinaan kolmannentoista vyöhykkeen, koska asukkaat nousivat kapinaan hallitsijoitaan vastaan.

Kansalaisten häviön jälkeen Panemin hallitsijat kehittelivät rangaistukseksi Nälkäpeli-realitykilpailun. Vuotuiseen peliin arvotaan jokaiselta vyöhykkeeltä osallistujiksi, eli tribuuteiksi, yksi tyttö ja yksi poika. Nälkäpeliin valitaan yhteensä 24 nuorta, jotka joutuvat tappamaan toisensa televisiokameroiden edessä hallitsijoiden kehittämällä taisteluareenalla. Viimeinen eloonjäänyt kruunataan voittajaksi.

Elokuvan päähenkilö on perheensä ruokkiva 16-vuotias Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence), joka ilmoittautuu pelin osallistujaksi vapaaehtoisesti pelastaakseen 12-vuotiaan pikkusiskonsa varmalta kuolemalta. Vyöhykkeellä kaksitoista asuva Katniss lupaa siskolleen voittavansa Nälkäpelin. Rohkea teinityttö uskoo vahvuuksiinsa, joita ovat muun muuassa metsästysreissuilla opitut selviytymistaidot ja jousiammunta.

Nälkäpeli-elokuva täyttää odotukset, sillä kutkuttavaa jännitystä ja tieteisfiktiota yhdistävä elokuva liikkuu sulavasti eteenpäin ja myötäilee kattavasti kirjaa, johon se perustuu. Pohjois-Carolinassa kuvatun elokuvan metsämaisemat ovat lähes taianomaiset. Ääniefektit linnunlauluista oksien rapinaan luovat katsojalle tunteen kuin olisi itse seuraamassa tapahtumia paikan päällä.

Luonnonkauniin Jennifer Lawrencen roolisuoritus on vakuuttava, sillä 21-vuotias neitokainen tekee kirjasarjan lujasta Katniss Everdeen -roolihahmosta uskottavan valkokankaalla. Peeta Mellark -roolihahmoa näytellyt Josh Hutcherson nousee roolisuorituksensa myötä ainakin tyttöjen suosioon. Katnissin Gale-ystävää esittävää Liam Hemsworthia olisi nähnyt mielellään enemmänkin elokuvassa.

Lajityyppi: Toiminta, draama, sci-fi

Ohjaaja: Gary Ross

Pääosissa: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Lenny Kravitz, Elizabeth Banks, Stanley Tucci, Woody Harrelson

Ensi-ilta: 23.2.2012

Kesto: 2h 22min

Ikäraja: K12

Pisteet 5/5