Haastattelussa Suomeen saapuva Clannad

Haastattelut Viihdeuutiset · Neea Jokinen

Vuonna 1970 Irlannin Donegalissa perustettu Clannad on yksi maansa kansainvälisesti menestyneimpiä yhtyeitä. Clannadin musiikissa on vahvoja vaikutteita irlantilaisesta kansanmusiikista, jota yhtye yhdistelee popmusiikkiin ja jopa new age-vaikutteisiin.

Clannadin suomalaisia faneja hemmotellaan huhtikuussa, kun yhtye saapuu esiintymään Helsingin musiikkitaloon maanantaina 2. huhtikuuta ja Turun Logomoon tiistaina 3. huhtikuuta. Stara sai yhtyeen naistähden Moya Brennanin langan päähän haastattelun merkeissä ja irlantilaislaulajalla oli hetki aikaa kertoa kuulumisiaan.

Moya Brennan kertoi, ettei hänen maailmaa kiertänyt yhtyeensä ole konsertoinut kovinkaan montaa kertaa Pohjoismaissa. Hän kertoi kuitenkin tietävänsä, että esimerkiksi Suomessa on paljon faneja, jotka pitävät Clannadin musiikista.

– Kun Clannad kiersi maailmaa, niin emme tehneet kovin montaa keikkaa Pohjoismaissa. En tiedä siihen syytä, mutta tiedän yhtyeellämme olevan paljon faneja pohjoismaissa, Moya Brennan kertoi Staralle.

”Fanitapaamiset ovat riemukkaita”

Pitkän uran tehnyt naislaulaja kertoi faneistaan ja siitä, miten Clannad-yhtyeen musiikkia rakastavat kuuntelijat käyttäytyvät kohdatessaan yhtyeen jäseniä. Moya Brennan kertoi pitävänsä fanien tapaamisesta kasvotusten etenkin konserttien jälkeen.

– Fanitapaamiset ovat yleensä riemukkaita ja iloisia hetkiä. Jotkut fanit kertovat olevansa onnellisia konserttien jälkeen, sillä he ovat unohtaneet musiikkimme kuuntelun ajaksi ongelmansa. Meillä on fantastisia faneja, tähti iloitsee.

– Internetin avulla monet ovat löytäneet Clannadin musiikkia, jos he ovat esimerkiksi etsineet tietoa kansanmusiikista. Emme ole tehneet viime aikoina kovinkaan montaa konserttia, joten internet on pitänyt Clannadin nimen sekä musiikin pinnalla ja ikään kuin elossa.

Moya Brennan kertoi yhtyeen olleen taannoin peräti 15 vuotta tauolla, jonka aikana yhtyeen jäsenet tekivät erilaisia projekteja. Menestyneen soolourankin luonut naislaulaja teki aikoinaan yhteistyötä trance-artisti Chicanen kanssa ja Stara kysyikin häneltä Saltwater-dueton taustoista.

– Chicane rakasti Harry’s Game -kappalettamme ja hän lähestyi minua trance-projektillaan. Halusimme levyttää Saltwater-kappaleen yhdessä studiolla. Oli mielenkiintoista tehdä jotain erilaista dance-musiikin saralla, Brennan kertoi.

– Olemme kotoisin pikkukylästä Donegalista ja taustamme ovat vaikuttaneet musiikkiimme. Olimme 1970-luvulla nuoria, emmekä kantaneet harteillamme paineita. Uskon, että Clannadin musiikin sanoma ja juuri taustat ovat kiinnostaneet muita musiikkityylien edustajia, Moya Brennan kertoi.

”Emme halua toistaa asioita”

Clannad-yhtyeen muodostavat Moya Brennan, Pol Brennan, Ciaran Brennan yhdessä setiensä Padraig Dugganin ja Noel Dugganin kanssa. Irlannin menestynein naisartisti Enya Brennan vaikutti aikanaan sisarusten yhtyeessä kahden studioalbumin ajan, mutta hän jätti yhtyeen vuonna 1981 keskittyäkseen soolouraansa. Moya Brennanin mukaan yhteistyötä Enya-siskon kanssa on jo tehty.

– Ihmiset haluavat aina tietää, että tulemmeko tekemään yhteistyötä Enyan kanssa. Se on jotain, mikä voi tapahtua milloin tahansa. Emme kuitenkaan tekisi koskaan yhteistyötä vain siksi, että ihmiset haluavat sitä. Clannad ei halua toistaa asioita, jotka on jo tehty.

– Enya oli osa Clannadia kahden vuoden ajan ja teimme yhdessä kaksi albumia. Mielestäni yhteistyömme on jo tehty. Hän on mennyt eteenpäin urallaan ja tekee omia juttujaan niin kuin mekin. Olemme kuitenkin todella läheinen perhe, Moya Brennan kertoi Staralle.

– Meillä on suuri perhe, joten vietämme paljon aikaa yhdessä esimerkiksi juhlien, syntymäpäivien ja häiden merkeissä. Vanhempani viettivät äskettäin 60-vuotishääpäivää ja sukumme kokoontui yhteen juhlistaakseen sitä.

”En tekisi musiikkia, jos en nauttisi siitä”

Moya Brennan on tehnyt musiikkia jo yli 40 vuoden ajan muun muuassa perheenjäsentensä kanssa. Naislaulaja kertoi rakastavansa musiikkia ja laulamista. Hän on myös kiitollinen siitä, että on saanut tehdä yhteistyötä eri ihmisten kanssa.

– En tekisi musiikkia, jos en nauttisi siitä. Olen tehnyt paljon omia juttujani ja sooloprojekteja, ja rakastan tehdä töitä eri ihmisten kanssa. Olen tehnyt yhteistyötä muun muuassa saksalaisen DJ:n Roger Shahin kanssa.

– Rakastan musiikkia ja laulamista yli kaiken. Olemme musiikillinen perhe, joten ajaudumme aina soittamaan tai laulamaan, kun tapaamme toisiamme. Musiikista tulee nauttia, jos haluaa valita sen urakseen. Silloin tekee oikeaa työtä, kun tietää rakastavansa sitä.

Moya on saanut suitsutusta lauluäänestään, jota pidetään hyvin erityisenä ja massasta poikkeavana. Naislaulaja kertoi lauluäänensä muuttuneen vuosien varrella laajempaan suuntaan. 59-vuotiaan tähden ääniskaala on nimittäin nykyään laajempi kuin koskaan.

– Ääni muuttuu luonnollisesta elämän aikana. Clannadin alkuvaiheissa ääniskaalani oli tavallaan rajoittunut, mutta nykyään se on huomattavasti laajempi. En ole koskaan lopettanut laulamista ja sen takia olen opinnut paljon äänestäni. Minulla on normaalisti hyvin matala puheääni, Moya Brennan kertoi.

– Olen todella kiitollinen ja onnellinen siitä, että minulle on suotu tämä ääni. Kun aloitin laulamisen, niin en pitänyt lainkaan äänestäni. Mielestäni lauluääneni oli hento ja pieni, eikä vahva pop-ääni. Opin kuitenkin pitämään siitä, sillä ääneni on erilainen ja olen löytänyt oman tyylini, Moya Brennan kertoi Staralle.

– Haluan varjella ja suojella lauluääntäni, joten tarkkailen sitä, etten rasita ääntäni väärillä harjoituksilla. Mielestäni on tärkeää, että laulajien tulee tunnistaa omat rajansa ja kehittää niitä osa-alueita, jotka tekevät lauluäänestä erityisen, hän jatkoi.

”Clannadilla tänä vuonna suuria suunnitelmia”

Clannad-yhtye on palkittu muun muuassa Grammy ja BAFTA -palkinnoilla. Yhtye palasi vuonna 2007 useiden vuosien tauolta ja esiintyi yhdessä Skotlannin Glasgow’n Celtic Connections -festivaaleilla. Moya Brennan paljasti, että tänä vuonna Clannadilla on suunnitelmia ja tulevia projekteja enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

– Clannadilla on paljon suunnitelmia tänä vuonna, enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Olemme tehneet neljän vuoden aikana vain muutamia konsertteja siellä sun täällä, mutta tänä vuonna levytämme albumin 15 vuoden tauon jälkeen.

– Vuosi 2012 tulee olemaan todella jännittävää aikaa, sillä pitkän tauon jälkeen kokoonumme jälleen yhteen studiossa. Monet yhtyeet ovat tehneet viime aikoina paluun ja nyt on meidän vuoromme. Nautimme joka hetkestä ja yhdessä levyttäminen on mahtavaa, Moya Brennan kertoi.

Moya Brennan julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1992 Atlantis Recordsilla. Sittemmin laulajatähti on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi Paul Youngin, Ronan Keatingin, Bonon ja Van Morrisonin kanssa. Stara kyseli kokeneelta Moyalta tämän neuvoja nuorille laulajille ja lauluntekijöille.

– Mielestäni nuorten laulajien ja lauluntekijöiden tulee uskoa itseensä. Heidän pitää nauttia musiikista ja siitä, mitä he tekevät. Kemioiden kohtaaminen on myös tärkeää, kun tekee yhteistyötä eri muusikkojen kanssa.

”Suomalainen upea naislaulaja”

Kyselimme Moya Brennanilta, että onko hän tutustunut suomalaisten yhtyeiden musiikkiin tai tietääkö hän jonkun suomalaisen artistin. Moya kertoi olevansa vakuuttunut etenkin eräästä suomalaisesta naislaulajasta, jonka nimeä hän ei muista.

– Olen surkea nimien kanssa, mutta tiedän muutaman naislaulajan Suomesta. Eräällä laulajalla oli upea ja erityinen ääni. Olen kuullut jotain suomalaista musiikkia ja muistan rakastaneeni sitä.

– En yleensä ehdi tutustua juurikaan maihin, joissa olemme konsertoimassa. Olemme kuitenkin Suomessa muutaman päivän, joten olisi mahtavaa kuunnella suomalaisten bändien musiikkia.

Haastattelun lopussa kysyimme naislaulajalta, että mikä tapahtuma tai kokemus on ollut mieleenpainuvin hänen pitkän uransa aikana. Tähti kertoi ikimuistoisimman hetkensä Clannadin kanssa tapahtuneen vuonna 1970.

– Urallani on tapahtunut paljon upeita asioita ja Clannad on voittanut useita musiikkipalkintoja. Mieleenpainuvin kokemus urallani tapahtui vuonna 1970, kun Clannad oli vasta perustettu ja olimme todella nuoria. Osallistuimme musiikkikilpailuun, jossa esiintyi irlantilaisia bändejä. Me voitimme ja en tule koskaan unohtamaan sitä voiton tunnetta. Voin tuntea sen tunteen edelleen, Moya Brennan kertoi haastattelun päätteeksi Staralle.

Neea Jokinen