Tiesitkö nämä yllättävät seikat maanantaista?

Lifestyle · Meri Pulkkinen

Maanantai on tunnetusti viikonlopun jälkeisenä päivänä melko voimakkaita vihantunteita herättävä päivä. Jos sinustakin maanantai on työpäivistä se kaikkein tuskaisin, katso tämä Oddeen kokoama lista erikoisista maanantaihin liittyvistä faktoista.

Englantilaisen tutkimuksen mukaan suurin osa meistä hymyilee ensimmäistä kertaa maanantaisin vasta kello 11.16. Tätä happamuutta ihmiset sitten karkottavat kaikista yleisimmin katsomalla televisiota tai harrastamalla seksiä. Näiden aktiviteettien perässä listalla ovat nettishoppailu, suklaan tai meikkien ostaminen sekä lomamatkan suunnittelu.

Tutkijat myös väittävät, että maanantaisin yli puolet työntekijöistä saapuu töihin myöhässä. Samaiset työntekijät todennäköisesti myös valittavat maanantaistaan, sillä suurin osa ihmisistä valittaa maanantaipäivästä kokonaiset 12 minuuttia. Maanantaimasennus kuitenkin iskee kaikista todennäköisemmin 45 – 54 -vuotiaisiin kansalaisiin.

Maanantaisin myös työtehokkuus heikkenee huomattavasti, sillä silloin työntekijät työskentelevät tehokkaasti ainoastaan kolme ja puoli tuntia. Vähäinen energia näkyy myös traagisissa tilastoissa, sillä Englannin tilastokeskus kertoo maanantain olevan yleisin viikonpäivä, jolloin tehdään itsemurhia. Tämä ei kuitenaan rajoitu ainoastaan työtä tekeviin, sillä sama kaava on huomattu myös eläkeläisten itsemurhatilastoissa.

Tutkimuksien mukaan myös sydänkohtauksen riski kasvaa huikeat 20 prosenttia maanantaisin. Tämän uskotaan johtuvan töihin palaamisen aiheuttamasta stressistä tai korkeasta verenpaineesta. Yllättävää kyllä, maanantaipäivissä on kuitenkin hyviäkin puolia. Se on viikon vähäsateisin päivä, ja maanantaisin voit myös saada asiakkaita hinkuvilta automyyjiltä auton halvemmalla.