Arvostelu: Humiseva harju

Elokuvat · Elina Sipiläinen

Emily Bronten romaani Humiseva harju on nähty jo useaan otteeseen valkokankaalla monin eri versioin. Nyt klassikkoromaanin on tuonut valkokankaalle Andrea Arnold, jonka ohjauksessa tuttu tarina taipuu totuttua taiteellisempaan suuntaan. Tummasävyisten taide-elokuvien ystäville uusin Humiseva harju tarjoaakin kosolti synkkää kaatosateen täyteistä silmänruokaa.

Humiseva harju sijoittuu 1800-luvun Englantiin, jossa herra Earnshaw tuo kotiinsa kadulta löytämänsä nuoren pojan. Hiljaisen orvon nimeksi annetaan Heathcliff ja hän jää perheeseen kasvattipojaksi. Tummaihoinen Heathcliff saa osakseen halveksuntaa perheen pojan Hindleyn suunnalta, mutta perheen villi tytär Catherine ottaa oudon tulokkaan heti ystäväkseen.

Vuosien saatossa Heathcliff rakastuu Catherineen, mutta vaikka rakkaus onkin molemminpuolista, on heidän onnensa tiellä esteitä. Lopulta Heathcliff päättää paeta sydänsurujaan maailmalle. Vuosien jälkeen Heathcliff palaa takaisin Catherinen luo, mutta huomaa asioiden muuttuneen. Elämänsä aikana paljon halveksuntaa osakseen saaneesta Heathcliffista on kasvanut katkera aikuinen, joka janoaa kostoa häntä kaltoin kohdelleita kohtaan.

Perinteiseen romanttiseen pukudraamaan tottuneet katsojat eivät löydä uusimmasta Humiseva harju -tulkinnasta etsimäänsä. Ohjaaja Andrea Arnold lähestyy tuttua tarinaa rohkean taiteellisesta näkökulmasta, joten uusin versio erottuu selvästi aiemmista elokuvaversioista täysin omaksi yksilökseen. Humisevan harjun uusintafilmatisointiin pitäisikin suhtautua taide-elokuvana, sillä niin vahvasti ohjaukselliset erikoisuudet sitä leimaavat.

Valitettavasti uusin versio klassikosta ei kuitenkaan tee oikeutta Emily Bronten klassikkoromaanille, sillä siitä puuttuvat romaanin tärkeimmät romanttiset ainekset. Elokuvan rakkaustarina jää etäiseksi ja intohimottomaksi, sillä elokuvassa keskitytään enemmän kuvaamaan epäolennaisuuksia päähenkilöiden tunteisiin syventymisen sijaan. Elokuvan painopiste ajautuu harmittavan usein itse tarinasta synkkään luontokuvaamiseen.

Kaikessa synkkyydessään ja pitkäveteisyydessään uusin Humiseva harju saa varmasti ylistystä kriitikoilta, mutta suureen kansansuosioon se ei nouse. Humiseva harju on taidokkaasti tehty elokuva, mutta vanhan klassikkoromaanin ystäville se tuottaa varmasti suuren pettymyksen.

Lajityyppi: Draama, romantiikkaOhjaaja: Andrea ArnoldPääosissa: James Howson, Kaya Scodelario, Steve Evets, Nichola Burley, Oliver Milburn, Amy Wren, James NorthcoteEnsi-ilta: 6.4.2012
Kesto: 2h 04 minIkäraja: 12

Pisteet 2/5