Vaarallinen ilmiö leviää Amerikassa – lapsia kuolee

Ohhoh! · Meri Pulkkinen

Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskus CDC on julkaissut tuoreen tutkimuksen, jossa selvitettiin amerikkalaislasten yleisimpiä kuolinsyitä. Tutkijat ovatkin kohauttaneet kertomalla, että yhä useampi lapsi kuolee reseptilääkkeiden yliannostukseen.

Kohauttaneessa tutkimuksessa saatiin muun muassa selville, että lapsien onnettomuuksien aiheuttamat kuolemat ovat vähentyneet, selittää Huffington Post -lehti. Huolestuttavinta tutkimuksen tuloksissa on kuitenkin se, että alle 19-vuotiaiden yliannostuskuolemat ovat lisääntyneet 80 prosenttia vuosien 2000 – 2009 välillä. Tutkijat epäilevätkin reseptilääkkeiden korvaavan marijuanan huumeina, joita saa helposti käsiinsä.

Lasten kerrotaan saavan reseptilääkkeitä yleensä vanhempiensa lääkekaapeista. Yliannostukset ovat lisääntyneet myös aikuisten keskuudessa, ja sen epäilläänkin vaikuttaneen dramaattisesti lasten yliannostuslukuihin. Yli puolet lasten, eli alle 19-vuotiaiden yliannostuksista sattuivat 15 – 19 vuotiaille nuorille. CDC kertoo, että nykylapset ovat kuitenkin paremmassa turvassa kuin aikaisemmat sukupolvet esimerkiksi auto-onnettomuuksissa kuolleiden lapsien määrissä mitattuna.