Koomikko pilkkasi islaminuskoa – vankilatuomio uhkaa

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Komedianäyttelijä Adel Imam on melko tuntematon nimi kansainvälisesti, mutta kotimaassaan Egyptissä mies on tähdittänyt monia menestyselokuvia. Nyt mies on joutunut ongelmiin viranomaisten kanssa, kun hänen syytetään pilkanneen islaminuskoa vitseillään.

71-vuotias koomikko joutui ongelmiin viranomaisten tahojen kanssa, koska tämän elokuvissa väitetään olevan islamia halventavia elementtejä, kuten partoja ja ääri-islamistien käyttämiä galabiya-asuja. Alioikeus tuomitsi koomikon kolmeksi kuukaudeksi vankeuteen, mutta tuomio kumottiin torstaina paikallisessa hovioikeudessa, Al-Ahram -lehti uutisoi.

Syytettyjen elokuvien listalla ovat näyttelijän Morgan Ahmed Morgan ja Al-Zaeem -elokuvat. Miehen lakisyyte kumottiin oikeudessa tiistaina, mutta tämän asianajajien mukaan hän voi silti joutua tulevaisuudessa vankilaan tuomiosta samantyylisessä tapauksessa. Syytteet herättivät yleisössä suurta kohua. Egyptin viihdetaiteilijoiden mukaan yleinen suhtautuminen Imamin tapaukseen määrittää koko alan vapautta.

– Haluamme vapauden luoda mitä vain. Sanomme ei luovien taiteilijoiden tuomitsemiselle, kansajoukko puolusti suosikkinäyttelijää oikeustalolla.

Imamin elokuvat ovat olleet aina kiisteltyjä, koska tähti vitsailee niissä laajasti poliitikkojen ja virallisten tahojen kustannuksella. Miehen ura on kestänyt kunnioitettavat 40 vuotta. Osa Imamin elokuvista käsittelee islamistisen armeijan nousua. Taannoin miestä kritisoitiin, koska hän ei osallistunut yleisön protestiin maan entistä presidenttiä, Hosni Mubarakia, vastaan.